Infrafűtés Blog

Az infrafűtés előnyei – Az egészségtől a praktikumig

2021 máj. 10. | Infrafűtés

Az infrafűtés alkalmazása sokak számára idegennek tűnhet. A legnagyobb problémát jellemzően az okozza, hogy az emberek kevés információval rendelkeznek erről a fűtési típusról, általánosságban pedig sokkal szívesebben nyúl mindenki olyan megoldáshoz, amit kipróbált, amit ismer, főleg, ha olyan fontos kérdésről van szó, mint a fűtés. Érdemes azonban haladni a korral és a modern technológia irányába is kacsintgatni, sok esetben ugyanis kiváló megoldásokra lehet bukkanni. Ilyen a Jobbfólia infrafűtőfólia alapú infrafűtés is, melynek előnyeit és költséghatékonyságát mutatjuk be ebben a blogposztban.

Infrafűtés működése

Az infrafűtés előnyei működési jellegzetességéből erednek. Az infrasugárzás a látható fénynél nagyobb, a mikrohullámhossznál alacsonyabb hullámhosszú sugárzás, ami szemmel nem észlelhető.

Számos alkalmazási területeinek egyike a fűtésrendszerek új generációja. Működése során nem egy közvetítő közeget, például a levegőt melegíti fel, hanem a környezetben lévő tárgyakat és testeket. Ezek elnyelik a sugarakat, amiket aztán képesek továbbadni. Ebből adódik, hogy igen hatékonyan képesek üzemelni: a termosztát szabályozóját elegendő alacsonyabb hőmérsékletre állítani, mégis a hőérzet ugyanolyan lehet, mint a hagyományos fűtés estén.

Az infrafűtés szinte minden helyzetben megállja a helyét, jól alkalmazható kiegészítő fűtésként is, például egy cserépkályha mellé vagy átmeneti, tavaszi-őszi időszakban, de akár fő fűtési megoldásként is jó szolgálatot tehet. Jöjjenek az infrafűtés előnyei!

Egészség szolgálatában

Az előnyök közül kiemelkedő az infra egészségre gyakorolt hatása, amire már az 1970-es években is felfigyeltek, ekkor kezdték gyógyászati célokra is alkalmazni ezt a típusú sugárzást.

Az infrasugárzás leginkább a napsugárzáshoz hasonlítható. Kifejezetten jó élettani hatásai vannak, javítja a közérzetet, a vérkeringést, csökkenti a stresszt és serkenti a gondolkodást, összességében képes egészséges környezetet teremteni az emberi szervezet számára.

Mivel egyenletes hőelosztást biztosít és a tárgyakat melegíti fel, így nagy szerepe van a páralecsapódás megakadályozásában. Ez azért különösen fontos, mivel a pára által nedvessé vált felületek remek táptalajként szolgálhat és elősegíthetik a penészgombák megtelepedését. A penészgombák megjelenése igen kockázatos, komoly tünetek és megbetegedések okozhatnak, ráadásul megszabadulni is kifejezetten nehéz tőlük. Az infrafűtés viszont segíthet megelőzni ezeknek a kártékony gombáknak az elterjedését.

A hagyományos radiátoros fűtés során a levegő a hőkülönbségnek köszönhetően megmozdul, vándorolni kezd, ami a szobában lerakódott por felkavarodását eredményezi. Az infrafűtés esetén azonban ez a jelenség nem áll fenn, így allergiások és légúti megbetegedéssel küzdők számára különösen sok előnnyel kecsegtet.

Egészségügyi szempontból lényeges, hogy az egyenletes hőelosztásnak köszönhetően nem alakul ki a levegő rétegződése, így nem fordulhat elő, hogy a szoba plafonjához közelítve emelkedik a hőmérséklet.

Fő az energiatakarékosság

Az infrafűtés előnyei közé sorolandó, hogy rendkívül energiatakarékos. Mivel nagy felületen adja le a hőt, így sokkal hatékonyabb, ami abban nyilvánul meg, hogy ugyanolyan hőérzet eléréséhez alacsonyabb hőmérséklet is elegendő.

Takarékossága a végletekig fokozható. Az infra elektromos fűtés ugyanis akár napelemes rendszerrel is kombinálható, vagyis a fűtési kiadások minimalizálása is lehetséges.

Egyszerű és költséghatékony

Egy fűtési rendszer kialakítása jellemzően hosszadalmas és költséges, egy cirkó kiépítése akár a több millió forintos összeget is elérheti. Az infra ezzel szemben könnyen, gyorsan és egyszerűen kivitelezhető. A villamoshálózatot érdemes felmérni, ellenőrizni a munkálatok előtt, és ha nem megfelelő, akkor korszerűsíteni. Ha ez megvan, akkor nincs más hátra, mint szakemberek segítségével telepíteni a paneleket. A telepítés jellemzően nem jár komolyabb bontási feladatokkal, és akár 1-2 munkanapon belül is befejezhető. A várható költségcsökkenés elérheti a 30%-40%-ot is.

Kevés karbantartással jár

Az infrafűtés felépítése meglehetősen egyszerű. Ennek köszönhető, hogy kevés meghibásodási lehetőséggel kell számolni és a karbantartási költségek is meglehetősen alacsonyak, nem igényel különösebb körültekintést, figyelmet. A fűtőpanel egyszerűsége miatt a gyártók által biztosított garancia pedig akár 10 év is lehet.

Helytakarékos és esztétikus

A legtöbb fűtési megoldáshoz tartozó fűtőtest nem kifejezetten esztétikus. Kialakításuk során inkább a hatékonyság volt az elsődleges szempont, nem pedig az esztétikum. Ennek köszönhetően a lakók gyakran „rejtegetik” a fűtőtesteket, például az amúgy is méretes radiátorok köré kis dobozt építenek, ami nemcsak nagy helyet foglal, de visszavetheti a hatékonyságot is a szakértők szerint. A Jobbfólia infrafűtőfóliája ezzel szemben a hideg- vagy melegburkolat alá kerül, így több hely és lehetőség marad az elképzelt belső dekoráció kialakítására. Fontos tényező, hogy az infrafűtőfóliát fal- vagy mennyezetfűtésként is egyszerűen lehet alkalmazni.

Változatos felhasználás

Az infrafűtés változatos formákban költözhet be az otthonokban. Léteznek infrapanelek, de elérhetők fűtőfóliák is, melyek az infra előnyeit kihasználva biztosítják az otthon melegét. Utóbbi előfordulhat padló-, fal- és mennyezetfűtés formájában is. Ha igazán innovatív megoldásokat keresünk, akkor akár infrafűtő képeket is válaszhatunk a falakra.
Ezekről bővebben itt olvashat: https://jobbfolia.hu/infrafutes/

Az infrafűtés változatos, energiatakarékos, környezetbarát. Egy olyan technológia, ami rendíthetetlenül masíroz előre az innováció útján, hogy még hatékonyabban lássa el feladatát az otthonokban.

Tudjon meg többet szakértőinktől!

 

Pin It on Pinterest