Infrafűtés Blog

Infrafűtés működése

2021 jún. 7. | Infrafűtés

Infrafűtés előnyei és hátrányai folyamatosan előkerülő témák. Ahhoz, hogy véleményt tudjunk alkotni, elsősorban azt kell megértenünk, hogyan működik az infrafűtés.

Az infrafűtés infravörös sugárzással állít elő hőt, szemben a hagyományosnak tekinthető konvektorokkal vagy radiátorokkal, amik az adott helyiségben található levegőt melegítik fel, majd a levegő melegíti át a tárgyakat, élőlényeket, így érik el a kívánt szobahőmérsékletet. Ezzel szemben az infrafűtés működése során a helyiségben található tárgyak és élőlények a fűtőfólia által kibocsájtott infravörös sugarakat elnyelik és ennek hatására, közvetlenül melegednek át. A felmelegedett tárgyak és az élő szervezetek ezután a szoba levegőjének is továbbadják a hőt. Ez nagyon hasonló a Nap melegítő hatására, amely hasonló módon melegíti a földfelületet, a vizeket és az élőlényeket, amelyek aztán továbbadják a hőt a levegőnek.

Az infrafűtést már a nyolcvanas évektől kezdődően használják, hiszen már akkor egyértelművé vált, hogy mennyivel egyszerűbben beépíthető és használható, ráadásul sokkal gyorsabb és tisztább fűtést kínál, mint a megszokott fűtési módok.

Ezalatt rengeteg tapasztalat gyűlt össze a használata során tapasztalható előnyökről és hátrányokról. Nézzünk meg néhányat ezek közül.

Elsődleges szempont egy fűtési rendszer kialakításakor, hogy megfelelő hőérzetet, és kellemes meleget biztosítson.

Ahogyan azt korábban tisztáztuk infrafűtés működési elve, hogy közvetlenül a testeket melegíti fel, emiatt a helyiségben tartózkodók számára sokkal hamarabb érezhető az infrafűtés melegítő ereje, így akár 2-4 fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett is kellemes, komfortos hőérzetet alakíthatunk ki.

Sokan kérdezik, hogy káros vagy veszélyes-e az infrasugárzás.

A válasz határozottan nem. Az infra sugárzás nem káros és nem veszélyes. Ez jól támasztja alá, hogy az infrasugarak a modern orvostudományban is használatosak pl. a felső légúti problémák kezelésére.

Mivel az emberi testtel megegyező hullámhosszon sugároz, így természetes, jó közérzetet eredményez az emberi testnek ez a fűtési technológia.

Mivel elsődlegesen nem a levegőt melegíti fel hanem a testeket, és tárgyakat, ezáltal a levegőt nem szárítja ki. Igazoltan antibakteriális. Nincs szállópor, ezáltal elkerülhető az asztmás vagy más légúti megbetegedések tárháza. Valamint ennek a technológiának köszönhetően elkerülhető a falak vizesedése, penészesedése.

Az egész szervezetre jótékony hatást gyakorol, mivel az infra megtisztítja a kötőszöveteket és megszabadítja a szervezetet a savas salakanyagoktól, ezáltal megszűnnek, de legalábbis jelentősen csökkenek a fájdalmak és reumás jellegű panaszok.

Az infravörös sugárzás tökéletesen egészséges és biztonságos minden élő organizmus számára, átjárja a szöveteket és rezonanciát hoz létre a sejtekkel.

Így az infra fűtés fokozza a zsírégetést, tisztítja a bőrünket, erősíti a teljes keringési rendszert, normalizálja a vérnyomást, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, az izomlázat, erősíti az immunrendszert, stresszt, fáradságot megszünteti.

Az infravörös sugaraknak tehát nincs semmilyen negatív hatása.

Akik számára fontos a lakásuk enteriőrje, tökéletes megoldást jelenthet az infrafűtés.

Telepíthető akár a falba, az álmennyezet fölé vagy a padlózatba. Mindegy, hogy parketta, szőnyeg, járólap vagy kőburkolat fedi a padlót, ez a fűtés akkor is a maximumot fogja nyújtani.

Azáltal, hogy egy olyan technológiáról van szó, ami szinte az ingatlanon belül bárhova telepíthető, nagyon könnyen és gyorsan lehetséges a telepítése. Beszélhetünk akár padó-mennyezet, vagy fal fűtésről is. Az ezzel a technológiával kialakított rendszer egyszerűen és gyorsan elkészíthető, illetve kifejezetten gazdaságos.
Az infrafűtés további előnye, hogy bármilyen burkolattal használható.

Az infrafűtés képes a megújuló energiát felhasználni a fűtésre, így környezetbarát

A napelemekkel működtetett infrafűtés fogyasztása kimondottan pénztárcabarát mindamellett, hogy nincs károsanyag kibocsájtás a működés során.

Kevés karbantartással jár

Az infrafűtés felépítése meglehetősen egyszerű. Ennek köszönhető, hogy kevés meghibásodási lehetőséggel kell számolni és a karbantartási költségek is meglehetősen alacsonyak, nem igényel különösebb körültekintést, figyelmet. A fűtőfólia egyszerűsége miatt a gyártók által biztosított garancia pedig akár 10 év is lehet.

Összességében elmondható, hogy az infrafűtés működése igen egyszerű, és számos előnnyel járhat a használata.

További információkat kaphat a jobbfolia.hu/infrafutes oldalon.

Pin It on Pinterest