Infrafűtés Blog

Az infravörös sugárzás élettani hatásai

2021 márc. 15. | Infrafűtés

Az infrafűtés jól érzékelhető konkurenciát teremtett a hagyományos fűtési módoknak. Népszerűsége növekedésével egyre többen teszik fel a kérdést: ez a modern technológia vajon hogyan hat az egészségemre? Kell-e izgulnom, ha így melegítem fel lakásomat, valamelyik helyiségemet? Ebben a cikkben erre a kérdésre igyekszünk választ adni.

Az infravörös sugárzás: gyorstalpaló

Mivel a legtöbb ember nem most tanult fizikát, elevenítsük fel az infrasugárzással kapcsolatos tudnivalókat!
Minden a Napból indul ki. Fényt és világosságot adó csillagunkból származnak ugyanis azok a különböző elektromágneses sugárzások, amelyek a gammasugárzástól kezdve – hullámhosszuk és frekvenciájuktól függően – az elektromos hullámokig terjednek. Közéjük tartozik a látható fénynél kisebb frekvenciájú infravörös sugárzás. Ez fajta sugárzás a nevét onnan kapta, hogy a látható fény legkisebb frekvenciájú, mégpedig vörös színű összetevőjének a tartománya alatt (ezt jelöli a latin infra szó) kezdődik. Az infravörös sugarakat tehát az emberi szem már nem képes érzékelni, elkülöníteni, ezzel szemben a bőrünk (idegvéződéseivel) igen, mégpedig melegérzetként. E jellemzője miatt az infravörös sugárzást tulajdonképpen hőhatásként azonosítjuk.
Az infravörös fény felmelegíti a bőrünket, ugyanúgy, ahogy felmelegíti az útjába kerülő tárgyakat is – ezt használja ki az infrafűtés is. Mivel kisebb energiájú, mint a többi elektromágneses sugárzás közül például az ultraibolya sugárzás, ezért nem hoz létre káros változást az emberi sejtekben. Veszélyessége kisebb, mint a nyáron gyakorta felemlegetett UV-sugárzás. Élettanilag annyi történik, hogy az infravörös sugárzás 3-6 centiméter mélységben behatol az emberi bőrbe, megnöveli az ott lévő molekulák rezgését, amelyet mi melegedésnek észlelünk. Ebből fakadnak jótékony hatásai.

Mi a jó az infravörös sugárzásban?

Sok különböző, előnyös tulajdonságát ismerjük már régóta. Az infravörös fűtésnél megfigyelték például, hogy a szokásos fűtésnél kedvezőbb élettani hatások mutatkoznak. Ez annak köszönhető, hogy az infravörös sugárzás az izmok ellazulásához vezet, elősegíti az erek tágulását és a szív nagyobb teljesítményét, vagyis hogy e fontos, állandóan pumpáló szervünk több vért juttat az ereinkbe. Emellett pozitívan hat a bőrünkre is, hiszen kitágítja a pórusokat, amellyel méreganyagok távozhatnak szervezetünkből, sőt, segíti a sejtek regenerálódását is.
Használják izomláz kezelésére is, de a téli hónapokban a természetes fénytől megfosztott emberi test immunrendszerét is meg tudja erősítani. Ennek oka a testünk melegének egy-két fokos növekedése, mert ennek köszönhető a fehérvérsejtek megnövekedett aktivitása.
Nem véletlen, hogy a wellness-kultúra részei lettek a különféle infraszaunák, ahol az előbb felsorolt egészségjavító hatások a gyakorlatban is megtapasztalhatók, újra és újra átélhetők. Ezek a berendezések ráadásul lehetővé teszik, hogy ne csak a verejték-, hanem a faggyúmirigyeken keresztül gyakorlatilag kiizzadhassuk magunkból a csak testzsírokban oldódó toxikus anyagokat. Méregtelenítés ez a javából.
De térjünk vissza az infravörös sugárzás okozta, bőrben megjelenő vibrációra! Ez a jelenség ugyanis további jótékony következményekkel járhat az emberi szervezetre. A pozitívumok között megemlíthető a vérnyomás javítása, a reumatikus fájdalmak csökkentése, a műtéti sebek gyorsabb gyógyulása, de természetesen a stressz és fáradtság is csökkenthető – ezt tapasztalják meg azok, akik rendszeresen infraszaunáznak. Szinte a tetőtől talpig találunk olyan helyet, ahol ez az elektromágneses sugárzásfajta előnyös számunkra. Ki gondolta volna például, hogy még a középfül- vagy arcüreg-gyulladás esetén is gyógyító hatással bír?
Sőt, úgy találták, hogy az infravörös sugárzás élettani hatásaival kapcsolatban még a szezonális depresszió kezelésére is van példa, vagyis még a lelkünkre gyakorolt pozitív szerepe is kimutatható.

…és a mellékhatások?

Fontos kihangsúlyozni: nem tudunk arról, hogy az infravörös sugárzásnak bármilyen káros, negatív hatása lenne az emberi szervezetre! Az infrafűtés, az ehhez való infrapanelek elterjedésében pontosan ez az egyszerű tény játssza az egyik főszerepet: használatától egyszerűen jobb lesz a közérzetünk.

 

Pin It on Pinterest