Infrafűtés Blog

Termosztátok – avagy mit hozhatunk ki az infrafűtésből

2022 jún. 28. | Infrafűtés

Miután eldöntöttük, hogy lakásunk vagy akár családi házunk részévé tesszük az infrafólia fűtési rendszert, utána járhatunk annak is, hogy milyen vezérlő eszközökkel irányíthatjuk a fűtésünket.

Ezek a vezérlőeszközök – más néven termosztátok – úgy működnek, hogy rá vannak kötve az elektromos hálózatra, innen irányíthatjuk a különböző helyiségek fűtését a lakásunkban. Nézzük meg, milyen lehetőségek közül választhatunk, ha ilyen eszközök közt nézelődünk.

Egyszerű szobatermosztát

Az első típus, amivel a leggyakrabban találkozhatunk, a teljesen egyszerű változat. Van belőle digitális illetve analóg is. A digitális kijelzővel rendelkező termosztátok mutathatják a kijelzőn a hőmérsékletet, az időt, stb… Az analóg pedig egy egyszerű tekerhető tárcsával rendelkezik, amivel manuálisan beállíthatjuk, milyen meleg legyen a szobában.

Ez a lehetőség ajánlott azoknak az embereknek, akik nem akarják folyamatosan változtatni a hőmérsékletet, vagy akik nem felejtik el időben beállítani a termosztátot, ha elmennek otthonról.

Egyszerű szobatermosztás

Programozható termosztát

A következő, amit választhatunk, az a programozható kategória. Képes napi vagy heti programok tárolására, így beprogramozhatjuk az eszközt saját életritmusunkra. Elég energiahatékony lehet ez a fajta termosztát, mivel akkor is szabályozza a fűtést, ha nem tartózkodunk a lakásban és ezzel sokat spórolhat nekünk a későbbiekben.

Programozható termosztát

Okos termosztát

A harmadik verzió az okos termosztát. Ez a típus is programozható, viszont ez wifis alapon működik. Ezeket a készülékeket egy telefonra telepíthető applikáció segítségével állíthatjuk be a megfelelő hőmérsékletre a megfelelő napszakokon. Igen előnyös, mert a programozáshoz nem kell otthon lennünk, bárhonnan átállíthatjuk a fűtés értékeit. Nagyon gazdaságos lehetőség. Az ár-érték aránya nagyon jó, ugyanis az okos termosztát nem egy drága dolog, ennek ellenére megspórolhat nekünk igencsak nagy összegeket.

Okos termosztát

Elhelyezés

Azt hihetjük, hogy az eszköz elhelyezése bármilyen helyre megtörténhet, viszont vannak helyzetek, amik nem ideálisak a termosztátok számára.

A termosztátot semmiképp se helyezzük el fűtőtest közelébe, és az ablak vagy ajtó melletti helyek sem előnyösek a számára. Illetve ne tegyük olyan eszközök mellé, amelyek melegítenek (pl. sütő, főzőlap). A közvetlen napsugárzás miatt a termosztát hőmérője magasabb hőmérsékletet mutat majd, mint a valóságos, ezért figyeljünk rá, hogy a napsütéses helyekre való rögzítést kerüljük.

Konklúzió

Szóval, ha jól választunk a fenti lehetőségek közül, a már eleve intelligens és gazdaságos infrafűtésünk még gazdaságosabbá válhat. Az intelligens fűtés eleve spórol azzal, hogy azokon a területeken adja le a hőt, ahol nem takarja le semmi (a felette lévő bútorokat érzékeli, így azoknak a területeknek a fűtését kikapcsolja). Ezzel sok energiát nyer nekünk. Ezen felül pedig a termosztát tudja szabályozni, hogy mikor melyik helyiségben mennyire melegítse fel a dolgokat a fűtési rendszer, tehát két legyet ütünk egy csapásra.

Ha további kérdés merülne fel, keressen bizalommal!

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.
+36 70 276 7343
info@jobbfolia.hu

 

Pin It on Pinterest