Infrafűtés Blog

Energiatakarékos elektromos fűtés

2021 ápr. 26. | Infrafűtés

Az elektromos fűtés és az energiatakarékosság sokak fejében nem fér meg egymás mellett. Régi berögzött elképzelés, hogy ami elektromossággal működik, annak fenntartási költségeit a világ összes malacperselyének tartalma sem fedezné. A modern megoldásoknak köszönhetően azonban ez ma már nem helytálló, az elektromos fűtés ugyanis lehet pénztárcabarát is. Összegyűjtöttük 4+1 érvet, amiért megéri energiatakarékos elektromos fűtés mellett dönteni!

A gáz árának konstans emelkedése egyre több embert késztet arra, hogy a cirkó-hagyományokkal szakítva, költségkímélőbb, takarékosabb fűtési rendszer után nézzen. Az infrapanel megoldást jelent azokban az esetekben, ha a megrendelő környezetbarát és gyorsan kivitelezhető fűtési technológiát szeretne, technikai szempontból pedig akkor, ha az ingatlan adottságai nem teszik lehetővé a hagyományos fűtés kiépítését.

Olvass további részleteket az infrafűtés kiépítéséről!

Az ilyen fűtőpanelek lelke egy speciális anyag, ami infravörös sugarakat bocsát ki elektromosság hatására. Ezek a sugarak a felületek felmelegítésével érik el a kellemes hőérzetet, a tárgyak ugyanis a hőforrásból bevett energiát adják le, meglehetősen hatékony módon. A megfelelő „méret” kiválasztása az épület és a helyiségek adottságaitól függ. Alapelv, hogy minél nagyobb légköbmétert kell felfűteni, annál nagyobb teljesítmény szükséges a kívánt hőmérséklet eléréséhez. Ahhoz, hogy a végeredmény valóban kifogásolhatatlan legyen, ezen a ponton nem szabad hibázni!

Nincs veszteség

Infrafűtés esetén nem megy kárba a hő, hiszen a fűtés körül elhelyezkedő tárgyakat melegíti fel, nem pedig a levegőt. Példának okáért, ha a kívánt hőmérséklet biztosítása konvektor segítségével történik, a termelt hő bizonyos százaléka elveszik.

Akkor és ott, amikor kell

A fűtőpanelek elhelyezésével az ingatlant funkcionális szempontból lehet felosztani, ennek megfelelően pedig ott összpontosítani a hőenergiát, ahol leginkább szükség van rá. Tehát, a ritkán használt helyiségekben az alacsonyabb hőfok megválasztásával jelentős költségeket lehet megtakarítani.
A modern kivitelek akár applikáció segítségével is irányíthatók, így, ha egész nap üresen áll a ház, nem kell feleslegesen járatni a fűtést, elegendő csupán hazafelé tartva elindítani a panelt távvezérléssel.

Kevesebb, mégis több

Általánosságban elmondható, hogy ha a szoba hőmérsékletét 1 °C-kal csökkentjük, akkor akár 6%-ot is spórolhatunk a fűtés költségein. Ez különösen fontos abban a tekintetben, hogy az infrapanelek lehetővé teszik, hogy ugyanazt a hőérzetet érjük el alacsonyabb hőmérsékleten, mint a hagyományos fűtési megoldásokkal.

Termeld meg!

Az infrafűtés üzemeltetéséhez szükséges energia saját napelemek segítségével is előállítható. Így még környezettudatosabbá és hatékonyabbá tehető a fűtési rendszer.

Kiépítés könnyen, gyorsan, egyszerűen

A takarékosság témakörét taglalva nem hagyható ki a felsorolásból az sem, hogy a fűtőpanel kiépítése a radiátor rendszerével szemben sokkal költségkímélőbb és kevesebb munkával jár. Amennyiben az elektronikus hálózat megfelelő, a fűtőtest és a rendszer rövid idő alatt beüzemelhető, ezen felül pedig, a fenntartás kiadásaira sem kell spórolni, karbantartási költsége ugyanis a nulla fele tendál.

Amennyiben letetted a voksod az energiatakarékosság mellett, keresd kollégáinkat!

 

Pin It on Pinterest