Infrafűtés Blog

Fűtés: a modern lakás kialakításának fontos kérdése

2021 febr. 15. | Infrafűtés

Vannak a Földnek olyan tájai, amelyek vagy egyenletesen melegek, vagy a hőmérséklet soha sem megy a kellemes tavaszi időjárást jelentő Celsius-fokok alá. Sajnos Magyarország nem ilyen hely: nekünk bizony körülbelül szeptember végétől április végéig a fűtés jelenti a hideg elleni védekezést. De vajon milyen fűtés mellett döntsünk? Bejegyzésünkben végigjárjuk a különböző fűtési rendszereket, megnézzük az egyes technológiák előnyeit és hátrányait, valamint bemutatjuk az általunk ideálisnak értékelt megoldást.

Tradicionális fűtés: korábbi rendszerek

Leginkább a lakóhellyel összefüggő lehetőségek határozzák meg, hogy milyen rendszert érdemes használni. A legrégebbi, és ma már – a klímavédelem miatt is – negatívabb megítélésű fosszilis tüzelőanyagok közé tartozik a földgáz, a kőolaj, a szén és a fa. Ugyancsak régebbi, de környezetkímélőbb alternatíva a különféle távhő-ellátáshoz történő kapcsolódás. A tüzelőanyagok egy része tárolható, ennek köszönhette ez a megoldás évszázadokig az ideális megoldást. A fa, olaj, cseppfolyós gáz vagy szén esetében éppen ezért lehetőség nyílik a tartalékolásra, a nehezebb időszakokra, vagy az előnyös áron történő beszerzésre. A tárolás viszont minden esetben külön raktárhelyiséget vagy ehhez hasonló megoldást igényel, ami sok ingatlan esetében értékes területet vesz el. Komoly negatívum a jelentős légszennyezés, illetve a biztonsági kockázat. A vezetékes energiahordozóknál, a földgáz és a távhő esetében negatívumot jelent továbbá a központi ellátástól való függés, cserébe viszont relatíve tisztább, és tárolást nem kívánó energiaformáról beszélhetünk. Mindegyik lehetőség esetében igaz, hogy a modern kor kívánalmainak már kevésbé felelnek meg.

A régebbi, hagyományosabbnak számító egyedi kályha-, cserépkályha-fűtés lassan a múlt emléke lesz. Kényelmetlenségek egész sora merül fel az egyedi tüzeléssel kapcsolatban: tárolni kell a tüzelőanyagokat, meg kell oldani tehát a megrendelést és a fizikai szállítást is. Minden tüzelési helyiségnek külön kéménybekötésre van szüksége, a régi vagy rosszul üzemeltetett tüzelőberendezéseknél sok károsanyag kibocsátásával kell számolni, különösen, ha szénnel vagy olajjal tüzelünk. Emellett az átmeneti időszakok kisebb hőszükséglete mellett a hőleadás rosszul szabályozható és a tüzelőanyag kihasználása is rossz. Egy esetben szerencsés választás ez a forma: ahol jól működő egyedi kályhák vannak, melyeknek a kéményei is jó állapotúak. Ilyen esetekben nincs szükség központi fűtésre. Ez különösen az olyan vidéki területekre vonatkozik, ahol elegendő, olcsó tűzifa kapható és az annak tárolására és szárítására szükséges hely is rendelkezésre áll. A biztonsági tényezők azonban itt sem elhanyagolhatók.

A cserépkályha közbenső helyzetet foglal el az egyedi kályhás fűtés és a központi fűtés között. Sok példa van arra, hogy egyetlen cserépkályhával egy egész lakást vagy egy kisebb házat kifűtenek, de az esztétikai élvezett mellett ismételten csak egy hagyományosabb, kevésbé költséghatékony rendszerről beszélhetünk.

A központi fűtés lehetőségei

Ma a régi épületekben is a központi fűtés a legelterjedtebb fűtési rendszer, akár a lakásonkénti etázsfűtés, akár az egész házat ellátó központi fűtés alakjában. Ez nem is csoda, hiszen kényelmesebb megoldás a korábbi rendszereknél, teljesen automatikus, lakásonként vagy házanként csak egy tüzelési hellyel. A hőleadás jobban szabályozható, és ráfordítással optimalizálható a tüzelőanyag hasznosítása, csökkenthető a károsanyagok kibocsátása a tradicionális fatüzeléssel szemben. Ugyanakkor a rendszer telepítése drága lehet, illetve egyre több kritika éri ezt a fűtési megoldást az egészségre gyakorolt hatások, illetve a többször előforduló kényelmetlenség miatt.

A gázfűtés: pro és kontra

Mindegyik fűtésformáról elmondhatjuk, hogy vannak jó és rossz tulajdonságai, viszont a gázfűtésről – kényelmessége miatt – sokan azt hiszik, hogy szinte csak jó tulajdonságai vannak, pedig ez nem igaz. A közvélekedés alapja, hogy a mai modern kialakítású cirkók már az európai szabvány szerint készülnek, melynek köszönhetően már nagyon modern kiépítésűek. A gázfűtés alapesetben költséghatékony megoldás, hiszen akár a lakás melegvizes hálózatával is összeköthető, így egy berendezéssel biztosíthatjuk otthonunkban a kellemes melegérzetet, illetve a szükséges melegvíz-forrást is egyaránt. A gáztüzelés jellegzetes „kiegészítője” a szobatermosztát, amely a beállított hőmérsékletet automatikusan tartja és a fűtőkészüléket vezérli.

A gázfűtés hátrányairól azonban nem érdemes megfeledkezni. A gázcirkós rendszerek ugyanis egyszerre csak egy feladatot képesek ellátni. Ez azt jelenti például, hogy a téli szezonban, vagy csak melegvizet tud előállítani, vagy csak fűteni tud. Emellett erős a függés a gázszolgáltatóktól, a fogyasztó ráadásul ki van téve a gázárak ingadozásának, a drágulásnak, és alapvetően egy fosszilis, vagyis a környezetre káros energiahordozóról van szó. Kérdés továbbá az országba érkező gáz minősége is. A modern cirkó kazánokat ráadásul csak speciális márkaszervizesek javítják, így a szerelés költségei a régebbi gázkonvektoroknál jóval magasabbak lehetnek. Ha különleges egység hibásodik meg (például a vezérlőpanel), akkor rossz esetben heteket is várni kell az alkatrész behozatalára és cseréjére.

Az elektromos fűtés alapjai

Újabb lehetőség az elektromos fűtés, ami egyre nagyobb arányban kezd elterjedni Magyarországon is. Ennek rendszerei kihasználják az olcsó éjszakai elektromos áramot, amikor is a kályhákban akkumulálódik (felhalmozódik) a hőenergia. Az akkumulátorok feltöltődése kb. 8 óráig tart, majd napközben a felhalmozódott hőt használjuk fel a fűtéshez. Az elektromos fűtés költséges lehet a nem megfelelően kiválasztott technológia miatt, de a takarékosság egyik lehetősége az időprogrammal felszerelt automatikus szabályozó használata. Ezzel minden fűtőkészüléknél be lehet állítani a fűtés kívánt lefolyását. Általánosságban igaz minden elektromos fűtésrendszerre, hogy tökéletesen összekapcsolható a tiszta energiát hasznosító napelemes rendszerekkel. Magyarországon rohamosan terjed ez a fajta energiatermelési mód, hiszen egyre olcsóbban és jobb minőségben, akár 30 évre is stabil ellátást biztosíthatunk otthonunknak. A napelemből termelt egyenáramot a minőségi inverterek alakítják át váltóárammá, ami aztán a mosógéptől az elektromos fűtésig mindent el tud látni energiával.

Jobbfólia infrafűtőfólia, a jövő fűtése

A legmodernebb fűtési megoldásnak jelenleg az infrafűtőfólia tűnik, amely ugyancsak az elektromos fűtéshez tartozik, de gyors és költséghatékony beszerelést tesz lehetővé. (A fűtőfólia előlapján található részecskék megkönnyítik az infrasugarak szétszóródását, így az adott fűtőfelület a többszörösére növekszik.) Az infrafűtőfólia használata rendkívül sok előnnyel jár: mivel biológiailag optimális meleget termel, és igazoltam antibakteriális hatással bír, így javítja a levegő minőségét, és egészséges az emberi szervezet számára. Emellett az környezettudatos technológiával működő termékek az infrasugárzásnak köszönhetően más módszerhez képest rövid felfűtési időt biztosítanak. Az infrafűtőfólia esetében nincs szállópor sem, úgyhogy a légúti megbetegedések kockázata is csökkenthető. Elég rugalmas ahhoz, hogy padló-, mennyezet- vagy akár falfűtésként is alkalmazható legyen. Fontos szempont, hogy helyigénye egyáltalán nincs, és nem igényel semmilyen gépészeti átalakítást az ingatlanon ennek a fűtési rendszernek a telepítése – amely amúgy is csak egy-két napot jelent.
Az infrafűtőfólia működése teljesen biztonságos, és a közhiedelemmel ellentétben az egész háztartásban a legkisebb elektromosszmoggal járó elektromos rendszer.

Telepítését segíti, hogy egyedi biztonsági rétegrendjének köszönhetően bármilyen járólap alá, mennyezetmegoldás kiegészítőjeként vagy falszerkezet részeként beszerelhető.

Összességében kijelenthető, hogy amíg Magyarországon még mindig inkább a tradicionális és megszokottnak mondható fűtési megoldások dominálnak, több lényeges érv is az elektromos árammal működő infrafűtőfólia mellett szól. A legfontosabbak a környezettudatos és egészséges működés, az egészségünkre gyakorolt pozitív hatás, illetve a pénztárcabarát telepítés és üzemeltetés.

Keresse kollégáinkat, és mi megajándékozzuk egy ingyenes fűtéstervvel!

Kérdése van a Jobbfólia technológiáról? Keresse szakértőinket!

 

Pin It on Pinterest