Infrafűtés Blog

Hatalmas tévedés

2023 júl. 24. | Infrafűtés, Telepítés

Ha hőmérsékletről van szó, akkor azt többféle módon érzékeltetjük és határozzuk meg.

Thomson William Kelvin határozta meg a hőmérsékletet, innen ered a kelvin, ami a hőmérséklet egysége.

Az érdekes az, hogy hatalmas tévedés van a hőmérséklettel kapcsolatban, ugyanis azt gondolják az emberek többsége, hogy minél melegebb valami tehát magasabb a hőmérséklete, annál jobban izzik, tehát annál pirosabb, narancssárgásabb lesz tőle a tárgy. Ez azonban egy nagy tévhit, ugyanis nem így van.

Ha veszünk egy kelvin féle színskálát, akkor láthatjuk, hogy a legalján 3000 K (kelvin) magasságban a legpirosabb a skála. Fentebb kicsit fakul és narancssárga színt kapunk. Ez pontosan úgy van, mint ha egy vasrudat melegítenénk. Ha felmelegítünk magas hő hatására a vasrúd vörös lesz, ha tovább melegítjük, akkor sárgás lesz aztán kezd még fehérebb lenni. A lényeg, hogy a színskála tetején találjuk a legmagasabb hőmérsékletet a skálán. Ott azonban a kék színt látjuk. Mivel a valóságban, ha valamit tovább melegítünk akkor a pirosas narancssárga színt a fehéres citromsárga szín váltja fel aztán pedig kezd be kékülni és pont, hogy kék színt kapunk, olyasmi kéket, mint a gáznak a lángja.

Szóval a tévhit pont az, hogy a kék a hideg színe lenne. Valami minél hatékonyabban fűt vagy minél hatékonyabban képes leadni a hőt annál inkább kékes színt ad le magából.

Szerényen szeretném felhívni a figyelmet a színválasztás tekintetében a Jobbfólia színeire és logójára!

A Jobbfólia fő színe a kék, mivel a lehető leghatékonyabb fűtési rendszereket építünk ki otthonokba, amely jelenleg fellelhető a lakosság számára fűtési szempontból.

Amennyiben szeretne Ön is meleget varázsolni az otthonába a téli időszakban, úgy, hogy ne kelljen a hideg időszakban hatalmas számlákat fizetni, akkor keressen fel minket bizalommal és elkészítjük Önnek az ingyenes fűtéstervét.

 

Pin It on Pinterest