Infrafűtés Blog

Hőelosztás infra és hagyományos fűtés esetén

2021 aug. 3. | Infrafűtés

A meleg levegő felfelé száll! Ezt megtanultuk a fizika órán és stabilnak vesszük minden esetben. Mi következik ebből? Például az, hogy hőveszteséggel számolhatunk az összes fűtési megoldás során. Ez az információ valóban igaz, azonban nem ugyanolyan mértékben minden esetben.

Nézzünk meg a különböző fűtési módszereket és azt, hogy milyen hőhatékonysággal és milyen hőveszteséggel járnak.

Bár egy fatüzelésű cserépkályha vagy kandalló igen hangulatos lehet egy hideg téli estén és költséghatékonynak is számít, azonban a fenntartása és a lakás ezekkel való felfűtése igen macerás lehet, hiszen legkésőbb néhány óránként gondoskodni kell újabb fáról, ami biztosítani fogja a megfelelő hőmérsékletet. Ebben az esetben például a kályha közvetlen közelében forróságot tapasztalhatunk, míg a hőmérséklet pár lépéssel arrébb, akár már 2 Celsius fokkal is hűvösebb lehet, nem beszélve egy másik szobáról.

Egy cirkó fűtés esetében, ahol radiátoros rendszer van kialakítva, már sokkal egyszerűbb a helyzet, hiszen nem igényel folyamatos figyelmet, illetve sokkal inkább biztosított a lakás állandó hőmérséklete. Ahhoz viszont, hogy valóban minden szobában megfelelő hőmérséklet legyen előzetesen egy igen alapos fűtéstervezésre van szükség, ami akár több százezer forintba is kerülhet. Ebben az esetben továbbá, ahogyan az ismeretes a hő konvekció révén áramlik fel a plafon felé, ezáltal ott emelkedik meg a hőmérséklet, ahol annyira nem szükséges, míg a padló hideg marad, hiszen a meleg levegő nem éri el. A radiátoroknak 65-75 °C-ra érdemes felmelegedni, hogy elérjék a megfelelő hőfokot a helyiségben.

A padlófűtés gyors hőeloszlást biztosít az egész helyiségben, ami a padlószintről felemelkedő meleg levegőnek köszönhető. Ha radiátorhoz hasonló hatást szeretnénk, a fűtőszőnyegeknél a hőmérséklet maradhat 30 °C alatt, azonban a fűtőkábeleknél fontos, hogy 40-42 °C fölé emelkedjen (ez függ a padló kialakításától).

A fent említett fűtési renszerek mindegyike valamilyen vezető segítségével a levegőt melegíti fel, ezért egyik sem tud tökéletes hőelosztást biztosítani.

Az infrafűtés technológiája azonban nem a levegőt melegíti fel, hanem közvetlenül a testeket, és tárgyakat, emiatt a helyiségben tartózkodók számára sokkal hamarabb érezhető az infrafűtés melegítő ereje, így akár 2-4 fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett is kellemes, komfortos hőérzetet alakíthatunk ki. Emellett fontos megemlíteni, hogy a fenti okok miatt a lakás bármely felületén használható fűtési megoldás, akár padló-, fal-, vagy mennyezet- fűtésben is gondolkodhatunk.

Hasonló elven működik mint a napsugárzás, tehát ahogyan a nap sugarai felmelegítik a betont, vagy a homokot így tesz a mennyezeti infrafűtés is felmelegíti a tárgyakat, amik magukba szívják azt a hőt, sőt azoután tovább sugározzák azokat.

Összefoglalva elmondható, hogy a legoptimálisabb hőelosztás a lakás adottságainak megfelelően megtervezett infra fűtőfólia képes biztosítani.

Amennyiben szeretné igényelni ingyenes fűtéstervünket jelentkezzen itt.

 

Pin It on Pinterest