Infrafűtés Blog

Hogy lesz költséghatékonyságból többletkiadás

2022 okt. 11. | Infrafűtés

Sokakban felmerült a gondolat, hogy elektromos fűtésre váltanak a rezsi árak növekedése miatt. Ez alapvetően sokkal költséghatékonyabb döntés lehet, főleg akkor, ha napelemmel párosítjuk elektromos fűtésünket, azonban érdemes odafigyelni néhány dologra a napelem beállításakor, hogy ne okozzunk többletkiadást magunknak a jövőben.

Mit jelent a napelem tájolása?

A napelem tájolása azt jelenti, hogy abba az irányba állítjuk a paneleket, amitől a lehető legtöbb napot tudja majd felvenni. Tehát a déli tájolás a legjobb. Minél jobban eltér az elhelyezése kelet vagy nyugat irányba, akkor annál kevesebb lesz az energiatermelés.

Ez nem azt jelenti, hogy a dél-kelet vagy dél-nyugat irányba néző tetőkre nem érdemes napelemet telepíteni, de érdemes egy szakember segítségét kérni, aki felméri a lehetőségeket és javaslatot tesz Önnek.

A napelemek tájolása, befolyásolja a hatékonyságát a paneleknek. Tehát a fő szabály az, hogy a Nap nyári pályájához viszonyított tájolásra és dőlésszögre kell odafigyelni.

Életveszélyes lehet a rosszul telepített napelem: már több helyen is kigyulladtak a készülékek. Szinte kivétel nélkül a kivitelezési hibák okozták ezeket a tüzeket. A napelemek tájolása és azok dőlésszögének megválasztása a napelemes rendszerek legkritikusabb pontja. Szakszerű villámvédelemre, a túlfeszültség levezetésére is szükség van minden esetben. Nagyon fontos, hogy ezt és a hozzá kapcsolt rendszerek telepítését bízzák szakemberekre, tervezéstől a kivitelezésig.

A JOBBFÓLIA rendkívül hatékony, alacsony költségű, nagy hatásfokú fűtést biztosít, beszerelése gyors, és nem igényel különösebb gépészeti kialakítást. Élettartama gyakorlatilag korlátlan, vezérlése termosztáttal történik, és akár okos rendszerrel is vezérelhető.

Minden egyes ügyfelünk számára az általuk megadott alaprajz és adatok alapján személyre szabott fűtéstervet készítünk, melynek minden egyes pontját az elképzelésük alapján módosítunk, szerkesztünk és mutatunk be azonnal a részükre. Ennek okán minden egyes fűtéstervezetünket személyesen beszélünk át. Ezek alapján lehet egyeztetni a napelem telepítőkkel, hogy lássák mekkora energiaszükségletet kell kielégíteni és ez alapján fogják tudni pontosan kalibrálni a készüléket is.

Vannak beállítási irányelvek a napelemeknél, amire figyelni kell:

  • 30-40 fok közötti beállítás, déli irányban.
  • Merőlegesen érje a felületüket a napfény, tehát a beesési szög mindig 90 fok legyen.

Tájolásból adódó esetleges veszteség, amivel számolhatunk.

A legjobb déli irányú tájoláshoz képest a dél- kelet vagy dél- nyugat irányú telepítés kb. 5%-os veszteséget okoz. A nyugati vagy keleti tájolás pedig 15%-os veszteséget.

Nagyon fontos, hogy a napelemeket meg kell védeni a túlfeszültségtől, esetleges villámcsapástól.

  • Egy jó védelem meg tudja akadályozni a villámok okozta túlfeszültséget!
  • A túlfeszültség-levezetők telepítését szakemberre kell bízni. Kerüljük az olcsó, rossz minőségű felszerelést, amely maga is veszélyforrás. Az elektromos berendezések használatának szigorúan meg kell felelnie a műszaki előírásoknak.
  • Mi a JOBBFÓLIÁNÁL rendkívül fontosnak tartjuk, hogy túlfeszültség védelemre odafigyeljünk, jól be legyen állítva, különben túl sok áramot kapnak az eszközök, és tönkre mehetnek.

Varázsoljon igazán „egészséges-meleget” magának a JOBBFÓLIA segítségével!

 

Pin It on Pinterest