Infrafűtés Blog

Hőszigetelés fontossága

2021 jún. 21. | Uncategorized

Talán a meleg nyári napokon nem jut eszünkbe az otthonunk fűtése, illetve a hőszigetelés fontossága, azonban érdemes ezzel a témával tisztában lennünk, hiszen a hőszigetelés nem csak télen, de nyáron is igen fontos és költségcsökkentő tényező lehet.

Az épületek hőszigetelése az 1970–80-as években kapott igazán nagy figyelmet, és terjedt el az egész világon, aminek kiváltó oka az 1973-as olajválság volt. A cél az volt, hogy minél kevesebb anyagi ráfordítással emelkedjék az épület komfortfokozata, és egyben csökkenjen az épület energiafelhasználása.

A hőszigetelés költségcsökkentő tényezője

Anélkül, hogy belemennénk a hőszigetelési eljárások módszereibe tekintsük át, hogyan hat pénztárcánkra, egy jól szigetelt ház.
Hőszigetelés alkalmazásával nagymértékben csökkenthető a fűtési energiaigény, mivel a megtermelt hő nem szivárog el, így csökkenti az épület fenntartási költségeit. Megfelelő hőszigeteléssel a légtechnikai berendezések üzemeltetésére fordított energia is csökkenthető, hiszen a jól hőszigetelt épület nyáron nehezebben melegszik fel, ezáltal kevesebb a hűtési energiaigénye is.

A hőszigetelés hatékonyságánál azonban azt is látni kell, hogy nem a homlokzat szigetelésén múlik minden.

A homlokzati falakon keresztül távozik a családi házak hőveszteségének kb. 30-40%-a, ami természetesen jelentős veszteség, de ezen kívül eltávozik még a házakból 60-70% további energiaveszteség is. Ez a további hőveszteség pedig úgy oszlik meg, hogy a padlón keresztül veszik el 10-15%, a tetőn keresztül kb. 20-30%-os a veszteség, és a nyílászárókon keresztül is elvesztünk még 15-25%-ot.

Tehát a homlokzati falak külső szigetelése előtt mindenképp érdemes a nyílászárókat energiatakarékosra cserélni, és utána következhet a homlokzat szigetelése együtt a lábazat szakszerű szigetelésével. Nem szabad azonban elmaradnia a tetőtér, illetve beépítetlen tetőtér esetén a födém szigetelésének, és mindenképp érdemes megoldani a padló szigetelését is.

Néha elfelejtük azokat a költségeket, amik az otthonunk karbantartását illetik.

A homlokzat külső szigetelése a falak hőingadozását jelentősen csökkenti, ami növeli a falazatok élettartamát, és csökkenti a falszerkezetekben kialakult hőhidak negatív hatását a párakicsapódást és az ezzel kapcsolatos penészedést. Így a megfelelő hőszigetelés elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon kevesebb karbantartási igény merüljön fel.

A hőszigetelés és a környezetvédelem

A családi házak kevesebb fosszilis energiafelhasználása csökkenti a lakóépületek üvegházhatású gázok (szén-dioxid és szén-monoxid) kibocsátását, ami egészségesebb környezetet és tisztább levegőt biztosít.

Az elektromos infra fűtőfóliával párosítva a megfelelő hőszigetelés segít takarékoskodni a bolygónk fosszilis energiahordozóival.

A jobbfólia csapatának célja, hogy költséghatékony és környezettudatos fűtési rendszert alakítson ki az Ön otthonában. Ennek érdekében ingyenes fűtéstervezést is biztosítunk.

Keresse kollegáinkat és kérje ingyenes fűtéstervezésünket.

 

Új iroda megnyitó!

MEGHÍVÓ
Jöjjön el új irodánk megnyitójára, és élvezze 5%-os extra kedvezményünket!
Részletek

Pin It on Pinterest