Infrafűtés Blog

Hőszigetelés fontossága

2021 jún. 21. | Infrafűtés

Talán a meleg nyári napokon nem jut eszünkbe az otthonunk fűtése, illetve a hőszigetelés fontossága, azonban érdemes ezzel a témával tisztában lennünk, hiszen a hőszigetelés nem csak télen, de nyáron is igen fontos és költségcsökkentő tényező lehet.

Az épületek hőszigetelése az 1970–80-as években kapott igazán nagy figyelmet, és terjedt el az egész világon, aminek kiváltó oka az 1973-as olajválság volt. A cél az volt, hogy minél kevesebb anyagi ráfordítással emelkedjék az épület komfortfokozata, és egyben csökkenjen az épület energiafelhasználása.

A hőszigetelés költségcsökkentő tényezője

Anélkül, hogy belemennénk a hőszigetelési eljárások módszereibe tekintsük át, hogyan hat pénztárcánkra, egy jól szigetelt ház.
Hőszigetelés alkalmazásával nagymértékben csökkenthető a fűtési energiaigény, mivel a megtermelt hő nem szivárog el, így csökkenti az épület fenntartási költségeit. Megfelelő hőszigeteléssel a légtechnikai berendezések üzemeltetésére fordított energia is csökkenthető, hiszen a jól hőszigetelt épület nyáron nehezebben melegszik fel, ezáltal kevesebb a hűtési energiaigénye is.

A hőszigetelés hatékonyságánál azonban azt is látni kell, hogy nem a homlokzat szigetelésén múlik minden.

A homlokzati falakon keresztül távozik a családi házak hőveszteségének kb. 30-40%-a, ami természetesen jelentős veszteség, de ezen kívül eltávozik még a házakból 60-70% további energiaveszteség is. Ez a további hőveszteség pedig úgy oszlik meg, hogy a padlón keresztül veszik el 10-15%, a tetőn keresztül kb. 20-30%-os a veszteség, és a nyílászárókon keresztül is elvesztünk még 15-25%-ot.

Tehát a homlokzati falak külső szigetelése előtt mindenképp érdemes a nyílászárókat energiatakarékosra cserélni, és utána következhet a homlokzat szigetelése együtt a lábazat szakszerű szigetelésével. Nem szabad azonban elmaradnia a tetőtér, illetve beépítetlen tetőtér esetén a födém szigetelésének, és mindenképp érdemes megoldani a padló szigetelését is.

Néha elfelejtük azokat a költségeket, amik az otthonunk karbantartását illetik.

A homlokzat külső szigetelése a falak hőingadozását jelentősen csökkenti, ami növeli a falazatok élettartamát, és csökkenti a falszerkezetekben kialakult hőhidak negatív hatását a párakicsapódást és az ezzel kapcsolatos penészedést. Így a megfelelő hőszigetelés elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon kevesebb karbantartási igény merüljön fel.

A hőszigetelés és a környezetvédelem

A családi házak kevesebb fosszilis energiafelhasználása csökkenti a lakóépületek üvegházhatású gázok (szén-dioxid és szén-monoxid) kibocsátását, ami egészségesebb környezetet és tisztább levegőt biztosít.

Az elektromos infra fűtőfóliával párosítva a megfelelő hőszigetelés segít takarékoskodni a bolygónk fosszilis energiahordozóival.

A jobbfólia csapatának célja, hogy költséghatékony és környezettudatos fűtési rendszert alakítson ki az Ön otthonában. Ennek érdekében ingyenes fűtéstervezést is biztosítunk.

Keresse kollegáinkat és kérje ingyenes fűtéstervezésünket.

 

Pin It on Pinterest