Infrafűtés Blog

Infrafűtés és a villanyszámla

2022 szept. 19. | Infrafűtés

A Fűtőfólia fogyasztása kiemelkedően energiatakarékos a hagyományos elektromos fűtőpanelekkel összehasonlítva. A pontos értékek meghatározása azonban energetikai számítást igényel. Az Fűtőfólia fogyasztása az épület hőszigetelési értékétől függ.

A Fűtőfóliának önmagában nincs fogyasztása, teljesítménye van. A felvett és leadott teljesítmény megegyezik, az Fűtőfólia 100%-ban alakítja át a felvett energiát hősugárzássá, veszteség nélkül.

A fűtési rendszer nem önmagában fogyaszt vagy van üzemeltetési költsége, az kizárólag az épületből távozó hő mennyiségét hivatott pótolni. Minél jobban hőszigetelt az épület, annál kevesebb energiát kell bevinni éves szintén, annál kisebb a beépítendő fűtési teljesítmény és az üzemeltetési költség.

Teljesítményigény: Az Fűtőfóliák fajtájától függően eltérő lehet a számított érték! Ismerünk infrasugárzókat, melyeket a 30-40 W/ lm3 -el számolnak, és van 10-20 W/lm3 teljesítményigénnyel kalkuláló magasabb minőségű Fűtőfólia.

Mutatunk egy példát, hogy hogyan kell kiszámolni:

Példa a teljesítményigényre: legyen az alapterület 60 m2, belmagasság 2.6 m

számolás: 60M2 x 2.6 = 156 lm3 x 30W = 4680W = 4,68 kW

Tehát a számított teljesítmény igény 4,68 Kw (pl. 8 db 600 W- os panel)

Példa az áramigényre: adat: 100 W fogyasztóhoz szükséges 0.43 A áramerősség

számolás: 4680W -hoz: 4680 / 100 x 0.43 = 21.1 A áramerősség szükséges

(ehhez jön még az egyéb fogyasztók áramigénye, az hasonló elven számítható, némi korrekcióval, hiszen nem működik minden egyszerre)

Példa a várható fogyasztásra:

Úgy számolhatunk, hogy egy fűtött téli napon egy órán belül kb. 20 percet, tehát az óra egy harmadát mennek a fűtőlapok. A példában hozott 4.68 kW össz kapacitású panelek tehát

számolás: 4.68 /3 = 1.56 kW-ot fogyasztanak óránként. Ezt beszorozzuk az 1 kW árával,

és megvan az egy órára eső fogyasztás, egy fűtött téli napon.

Példa a várható ÉVES fogyasztásra (csak fűtés!)

Úgy számolhatunk, hogy a beépített teljesítményt (most éppen 4.68 kW) beszorozzuk 1080-al. Ez egy hazánk klímáján kialakult tapasztalati érték.

4.68 kW x 1080 = 5054 kW/év. Ezt szorozhatjuk az 1 kW árával, és megvan az egy évre eső számított fűtésidíj, arra a bizonyos átlagos, 60m2-s, 22 Celsiusra fűtött házikóra, egy átlagos évben.

Mi befolyásolja az Fűtőfólia fogyasztását és hol veszít hőt az épület?

Az egyik legtöbb tévhit az épületek hőszigetelésével kapcsolatban van jelen a köztudatban. Gyakran túlbecsülik például a nyílászárók szerepét. Egy épület teljes hővesztesége a homlokzati falakon, födémeken és nyílászárókon keresztül történik. Ennek százalékos megoszlása a következők szerint történik:

Falszerkezetek: 55%
Födémek (padló, záró vagy padlásfödém): 30%
Nyílászárók: 15%

Ennek oka, hogy a nyílászáró minden esetben a modern épületek leggyengébb pontja, egy kiválóan hőszigetelt (U=0,6 W/m2) műanyag nyílászáró beépítve tokkal, kerettel együtt is négyszer rosszabb, mint a falszerkezet hőszigetelési értéke. Az említett U érték azt mutatja meg, hogy egységnyi felületen 1°C hőmérséklet különbség esetén hány watt hőenergia távozik az élületből. Minél alacsonyabb az U érték annál jobb a hőszigetelési tényező.

Szintén fontos szerepet játszik az Fűtőfólia fogyasztásában a megfelelő vezérlés kiválasztás, a fűtési körök számának optimalizálása és a programozási lehetőségek kihasználása. Tekintve, hogy az Fűtőfólia rendszerek esetében minden szoba lehet önálló fűtéskör, extrém megtakarítás érhető el akkor, ha minden szobát időben és hőmérsékletben annak funkciója szerint fűtünk.

Keressen bizalommal minket és minden kérdésére válaszolunk, hogy mi lenne a legideálisabb az otthonához.

 

Pin It on Pinterest