Infrafűtés Blog

Januártól az építőipari árak akár 10-20 százalékkal is emelkedhetnek

2021 nov. 29. | Infrafűtés

A jelentős mértékű áremelkedést többek között az energiaárak megnövekedésével indokolják a gyártók. Hiány nem várható az építőipati alapanyagok tekintetében, de minden építkezés átlagosan 10-20%-al drágább lesz.

A Világgazdaság hétfői számában írta meg, hogy átlagosan 20 százalékkal drágulhatnak az építőanyagok a gyártókat sújtó költségemelkedések miatt. A hazai gyártók elkötelezettek a termelés fenntartása mellett, ezért az építőanyaggyárak leállásától nem kell tartani.

Emellett érdemes arra is egy pillantást vetni, hogy a tavalyi csökkenő keresletet követően az idei első negyedévben keresleti sokkot okozott a gazdaság újraindulása, ami alapanyaghiányt eredményezett, emiatt pedig hatalmas áremelkedéseknek lehetünk szemtanúi. Hazánkban az építések felpörgéséhez hozzájárult az idén bevezetett 5%-os lakás ÁFA, valamint az Otthon-felújítási Program is.

A drágulást az energiaárak emelkedése mellett olyan globális folyamatok okozzák, amelyek a járványra, illetve az amiatt bevezetett lezárásokra vezethetőek vissza. A fa például azért drágult, mert a nyugati országokban – és különösen az Egyesült Államokban – a várakozásokkal ellentétben a pandémia felpörgette az építőipart, ez pedig általános fahiányhoz vezetett. Méghozzá olyan mértékben, hogy a nyugat-európai országok és az USA lényegében elszívták a fát a régiónkból is, így tavasszal az alapvetően exportból beszerző magyar kereskedők sem tudtak normális mennyiségben fát szerezni, ami pedig mégis beérkezett, az méregdrága volt. Az acélpiacon a megugró kínai kereslet hajtotta fel az árakat, a szigetelőanyagoknál pedig a vegyipar – nagyrészt szintén a járványra visszavezethető – problémái.

Jelentős mértékű áremelkedés ment végbe a műanyagtermékeket, vegyipari nyersanyagokat, illetve acéltermékeket felhasználó gyártók értékesítési áraikban. Az áremelkedések oka ezeknél a termékeknél az, hogy ezek előállításához nemzetközi piacokról történő nyersanyagok beszerzése is szükséges, a végbemenő áremelkedés pedig begyűrűzött hozzánk is.

Összefoglalva tehát, jövőre még nagyobb emelkedés várható.

A Jobbfóliánál is szükséges lesz áremelkedést bevezetni, azonban szeretnénk a lehető leghosszabb ideig fenntartani jelenlegi árainkat az ügyfeleink számára, így akik ebben az évben rendelik meg az infrafűtésük telepítését, még a jelenlegi áron tudjuk biztosítani az otthon melegét.

A részletekért keresse Kádár Ferencet, infrafűtés szakértőnket. Elérhetőségeinket a kapcsolat oldalon találja meg.

 

Pin It on Pinterest