Infrafűtés Blog

Mennyezetfűtés hatékonysága infrafűtés esetén

2021 jún. 28. | Infrafűtés

AVAGY – „A meleg levegő felszáll, így a mennyezetfűtés alkalmatlan a helyiségek felfűtésére”. – Igaz vagy Hamis?

Mint arról korábbi blogcikkünkben már említettük a mennyezetfűzés technológiája nem újkeletű dolog, hiszen már az 1900-as évek Angliájában alkalmaztak egy bizonyos panelfűtést, amely lehetővé tette a sugárzó felület alapján történő mennyezetfűtést. A múlt század harmincas éveiben jelent meg egy sugárzó mennyezetfűtés, a krittal-fűtés. A vastagfalú acélcsöveket bebetonozták a födémbe, így kaptak sugárzó fűtést. Ez azonban széles körben nem terjedt el.

A mennyezetfűtés új korszakát az infrapanelek és infrafóliák alkalmazása hozta el, ami a felületfűtések egyik lehetséges megoldása. A mennyezet a helyiségeink fűtésére és hűtésére is jól használható és önálló fűtésként.

„A meleg felfelé száll” – alapvető fizikai tétel, és gyakran hivatkoznak erre a mennyezetfűtés-szkeptikusok, annak ellenére, hogy több ezer háztartásban működik kitűnően és gazdaságosan a mennyezetfűtés már hazánkban is.

A mennyezetfűtési rendszerek napjaink egyik legdinamikusabban terjedő fűtési megoldás. Az infrafűtőfólia alapú mennyezetfűtés ezen rendszereknek is az egyik leginkább költséghatékonyabb és modernebb változata. Sok kritika éri ugyanakkor amiatt, mert a lakosság nagy része hozzászokott a tradicionális fűtési rendszerekhez és azok működéséhez. „A meleg levegő felszáll, így a mennyezetfűtés alkalmatlan a helyiségek felfűtésére”. Természetesen az állítás hamis, hiszen az infrafűtőfólia az infrahősugárzás alapján működik, a közelében lévő testeket melegíti fel, amik aztán továbbadják a hőt. Semmi köze sincs tehát a telepítés módjának és helyének ahhoz, hogy milyen hőmérséklet érünk el otthonunkban.

A mennyezet ideális választás lehet az infrafűtés bevezetésére, mert többnyire szabad, nem takarják bútorok és egyéb használati tárgyak és a köz vélekedéssel ellentétben (mivel sugárzó fűtésről van szó és nem a felszálló meleg levegő elvén működik, azaz nem a levegőt melegíti, hanem az infravörös sugaraknak köszönhetően a testet és a tárgyakat) fentről lefelé is kiválóan működik a fűtés.

Hasonló elven működik mint a napsugárzás, tehát ahogyan a nap sugarai felmelegítik a betont, vagy a homokot így tesz a mennyezeti infrafűtés is felmelegíti a tárgyakat, amik magukba szívják azt a hőt, ahogyan a homok vagy a beton is teszi.

Összefoglalva elmondható, hogy „a mennyezetfűtés alkalmatlan a helyiségek felfűtésére” álltás hamis, mivel hasonló hatékonysági faktorral bír, mint a padló vagy falfűtés, valamint szabadon kombinálható más fűtési módokkal.

A mennyezet fűtés témakörében további felvilágosítást kaphat a jobbfólia munkatársaitól.

 

Pin It on Pinterest