Infrafűtés Blog

Önnek is emelkedett a fűtés számlája?

2023 jan. 30. | Infrafűtés, Telepítés

Megnőtt a kereslet a tűzifa iránt, hiszen ez rezsivédett ár. A gáz, illetve áram vonatkozásában az átlagfogyasztás mértékéig marad, afölött már piaci árat kell fizetni a magyar háztartásoknak, és emiatt mindenki elkezdett tanakodni, hogy akkor hogyan fűtsünk?

Elég kaotikus a helyzet, nagyon sokan találgatnak, hogy mi az, ami megoldás lehet. Itt például szóba került a tűzifa megoldásként is. Tűzifával kapcsolatban pár dolgot érdemes megemlíteni. Annak idején például, amikor én is családi házban éltem, és fával fűtöttünk, akkor 8-10 ezer forint volt körülbelül egy erdei méter fa, most meg már 50-70 ezer forintról beszélünk, hozzá kell tenni, hogyha most például egy normál átlagos családi házat nézünk, ahol mondjuk, tíz köbméter fa elmegy egy fűtési szezonban, azért 500-700 ezer forint az elképesztő költség tud lenni. Szóval nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb megoldás a tűzifa lesz.

Ahány ház, annyi megoldás létezhet. Napelem, klíma, fűtőpanel, hőszivattyú, tényleg lehetne sorolni, de nem minden jó mindenhova.

A legfontosabb dolog a fűtésben, a magánháztartásokban is, a szigetelés. Ha ez nincs rendben egy ingatlanon belül, akkor fűthetünk bármivel, nem lesz túlságosan költséghatékony. Nagyon sok család azért lépi túl a megengedett határértéket, akár elektromos fűtéssel vagy gázfűtéssel, mert nincs megfelelő szigetelés az ingatlanán, és nem azért fűt sokat, mert nagyon nagy az ingatlanja, hanem azért, mert sajnos az utcát fűti. Vannak olyan elektromos fűtések, mint például az infra alapú fűtések, ami sokkal hatékonyabb tud lenni, mert testet, tárgyat melegít, de ha nincsen szigetelés az ingatlanon, hiába próbálják feltölteni a falat energiával, mikor azt érzik, hogy kívülről jön a hideg, ezáltal folyamatosan szökni fog, és el fog tűnni a meleg az ingatlanon belül.

Tegyük fel, rendben van a szigetelés, jók a nyílászárók, és foglalkoztam a padló szigeteléssel is. Milyen olyan konkrét lehetőségek vannak, amik most rövidtávon már megoldást jelentenek, és mondjuk középhosszú vagy hosszú távon meg is térülnek?

Az infrafűtés, elektromos alapú fűtés, ezáltal megújuló energiával megtáplálható, hogy ha egy napenergiával össze tudjuk kapcsolni a kettőt, akkor olyan hatékony tud lenni, hogy akár nulla forintra, vagy mondjuk az éves fenntartási díjra korlátozódik a költségünk, pár tízezer forint, és mondjuk valljuk be őszintén, hogyha egy éven keresztül fűtés és villanyszámlánk mondjuk 10-15 ezer forint, azzal azért hátra tud dőlni egy család, és azt tudja mondani, hogy ezt most így el tudjuk viselni. Ezért az infrafűtést mindenféleképpen tudom javasolni mindenkinek, de ott se mindegy, hogy milyen infrafűtés. A fűtőfóliák, amit egész területen le lehet fedni egy ingatlanon belül, az infra sugár 4-6 méteren belül bárhova eljut, és akkor komfortossá tudja tenni az ingatlannak a hőmérsékletét, napelemmel megtáplálva, ez egy csodálatos technológia.

Professzionális környezetben várjuk kedves érdeklődőket, látogasson el hozzánk, és tudjon meg többet a jövő fűtési technológiájáról.

 

Pin It on Pinterest