Infrafűtés Blog

Otthonfelújítási program: fűtéskorszerűsítésre is jár

2021 márc. 22. | Infrafűtés

A teljes erővel tomboló járvány harmadik hulláma a gazdasági szereplők jelentős részét, így az egyéneket és a családokat is súlyosan érinti. Jó hírt hozott viszont a kormány 2020 végén mindazoknak, akiknek lehetőségük van otthonuk felújítására: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára már akkor megígérte, hogy 2021-től az állam támogatni fogja a gyermeket nevelő családok otthonfelújítását. Mit tartalmaznak a részletek, és mire érdemes odafigyelni? Erről szól blogbejegyzésünk.

Otthonfelújítási program: már most sikernek tűnik

A program indulása 2021. január 1. Ettől kezdve a saját tulajdonú ingatlanjaikban 25 év alatti gyermeket nevelők maximum 3 000 000 forintnyi utólagos otthonfelújítási támogatást igényelhetnek a jogszabályban meghatározott további feltételek alapján.

Az már most világosan látszik, hogy óriási az érdeklődés a program iránt: Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termékszövetség elnöke az építkezésekhez és felújításokhoz szükséges alapanyagok megugrott keresletéről beszélt egy márciusi interjúban. A GKI Gazdaságkutató ZRt. és a Masterplast közös, januári felmérése pedig azt mutatta, hogy a megkérdezett háztartások mintegy 17%-a valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatási formát. A kutatás szerint míg 2020-ban alig 180 000 lakás felújítása történt meg, addig a következő két évben az otthonfelújítási program már 640 000 családot érinthet. Ráadásul a megkérdezettek harmada élne a maximálisan igénybe vehető 3 millió forintos összeggel. Érdekesség, hogy – nem személyi! – hitel formájában kölcsön felvételére is lehetőség van, amelyre ugyancsak érvényes az utólagos kifizetés.
Nézzük meg a részletesebb szabályokat!

Az igénylők köre: ki jogosult az összegre?

Olyan nagykorú, legalább egy, 25 éven aluli gyereket azonos háztartásban nevelőket támogat a program, akik magyar állampolgárok, és legfeljebb 30 napos megszakítású, legalább egyéves TB-jogviszonnyal rendelkeznek itthon vagy külföldön. Kizárólag köztartozásoktól mentes személyek vehetik igénybe az otthon felújítást.

Fontos tény, hogy a házasokon kívül egyedülállók, elváltak és élettársi kapcsolatban élőkre is kiterjed a kedvezményes lehetőség.

A gyerekekre vonatkozó szabály kimondja, hogy vér szerinti vagy örökbefogadottakról van szó (ezért a nevelőszülők kiesnek e körből), de életkor megkötése nélkül érvényes a fogyatékossági támogatással élőkre és vakokra is.

Minden esetben feltétel, hogy ugyanabban az ingatlanban, közös fedél alatt éljenek.

Az igénylés és támogatás

A kizárólag egyszer igénybe vehető támogatáshoz 2022. december 31-ig nyújtható be kérelem. Miután az igénylő kifizette a számlát, azután 60 nap áll rendelkezésre, hogy az utólagosan elszámolt támogatáshoz benyújthassa a dokumentumokat.

3 000 000 forintban maximálta az állam az otthonfelújítási támogatás összegét, illetve a felújítási költségek 50%-ában. Minden esetben számlákkal kell igazolni kell, hogy anyagköltség és munkaköltség után fizetett az igénylő. (A program lebonyolítója egyébként egy letölthető, Excel-formátumú kalkulátort is közzétett honlapján, amellyel könnyen kiszámítható a kedvezmény nagysága.)

A Magyar Államkincstár – ígérete szerint – a beérkezés sorrendjében, 30 napon belül elbírálja a kérelmeket.

Mire igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

Ez talán a legtöbbeket foglalkoztató kérdés. A GKI Gazdaságkutató ZRt. és a Masterplast már fent említett felmérésében a belső tér, a fürdőszoba felújítása, a külső nyílászáró(k) cseréje és a fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése szerepel a kívánságlista első helyein. A nyílászáró, és különösen például a fűtési rendszer cseréje ráadásul azzal kecsegteti az igénylőt, hogy korszerűsítéssel rezsiköltségei csökkentését és komfortérzetének javulását is elhozhatja a várva várt felújítás, gondoljunk csak az infrafűtésre és a fűtőfóliákra!

A támogatás tehát vonatkozik a Jobbfólia infrafűtőfólia alapú fűtésrendszerére is, legyen szó padló-, fal- vagy mennyezetfűtésről is. Külön érdekesség, hogy a vidékre költöző családok számára is tudunk megoldással szolgálni, hiszen az eddig nyaralóknak használt ingatlanok fűtéskorszerűsítésére megalkotott fűtőparkettánkkal vagy modern mennyezetfűtésünkkel 1-2 nap alatt is elvégezhető a környezetbarát infrafűtés kialakítása.
A törvény szerencsére bőséges listát tartalmaz a támogatható felújítási munkákra. Ezek közt ugyanúgy megtalálhatóak a közműszolgáltatások, mint a tetőcsere, napkollektor telepítése vagy akár konyhai gépek beépítése is – az előbbi felmérésben is szereplő célok mellett. (A jogszabály itt részletezi ezeket.)

Jól látható, hogy az érdekeltek széles köre és a kevés feltétel miatt sokan fognak élni ezzel a nem mindennapi lehetőséggel. A számlák gyűjtése már ez év január elsejétől megkezdődött. Valószínűleg a jobb tavaszi időjárás lehetővé teszi, hogy a lakásfelújítások még nagyobb intenzitással felpörögjenek. Az ezek után járó, esetenként 3 millió forintot is elérő utólagos kifizetések akár többszázezer embernek jelenthetnek otthonteremtési segítséget egy amúgy nem könnyű időszakban.

Keresse kollégáinkat!

 

Pin It on Pinterest