Infrafűtés Blog

Padlófűtés kialakulása, története

2021 jún. 14. | Infrafűtés

Az elmúlt években egyre divatosabbá vált a padlófűtés alkalmazása, főként kiegészítő fűtésrendszerként. A padlófűtés rendszerek akkor kezdtek el igazán elterjedni, amikor kifejlesztették a hőálló műanyagcsöveket. Magyarországon az 1980-as évek elején indult igazán útjára. Manapság már az egyik legkedveltebb fűtési mód, de tudni kell, hogy a padlófűtés is több módszerrel megvalósítható.

Padlófűtés típusai

Jelenleg két csoportba sorolhatjuk a padlófűtési rendszereket: Elektromos rendszerek és hidraulikus rendszerek, amelyek meleg vízzel üzemelnek. A hidraulikus rendszer szintén két különböző szerkezetet takar, ezeket száraz rendszer és nedves rendszer néven ismerjük.

Nedves rendszerek esetében a csővezeték aljzatbetonba ágyazva fut és általában hidegburkolatokat használnak a hő közvetítésére (csempe, járólap). Ezek a rendszerek újépítésű épületeknél kerülnek kialakításra. Ezzel szemben a száraz rendszerek felújításoknál használatosak, ahol az aljzatbeton már kiöntésre került és így csak az afeletti szerkezetbe tudunk padlófűtést integrálni. Itt jellemzően a parketta vagy padló alá fektetett csővezetékek segítségével tudják megoldani a padló fűtését.

Az elektromos rendszereknél a fűtési rendszer telepítése jóval egyszerűbb és gyorsabb, valamint lehetőség nyílik a szobánkénti hőszabályozásra, azaz más-más hőmérsékletet lehet biztosítani az otthonunk különböző területein.

Az elektromos fűtés kivitelezése rendkívül gyors, nem igényel bonyolult és időigényes kivitelezést. Elhelyezhető építkezéskor a betonba, vagy akár utólag a beton és a járólap közé.

Hogyan alakult ki a padlófűtési technológia?

A padlófűtést már több mint 2000 éve ismerik, kezdetben Ázsiában alkalmazták, aztán az ókori rómaiak vették át használatát.

Persze akkoriban csak az igazán jómódú családok tudták használni, ellentétben a mostanival, ahol egy infrafóliával telepített padlófűtés olcsó megoldásnak számít. Ebből azonnal egyértelművé válik, hogy ókorban használt módszer nem azonos a mai padlófűtési rendszerekkel, hiszen akkoriban a padlócsatornákban vezették a termálvizet és a meleg levegőt a kőpadlók alá.

Az ókori padlófűtésnél összetett rendszerről beszélünk, aminek a kialakításához komoly szakmai hozzáértésre volt szükség. Annyria bonyolult és drága volt, hogy még a gazdag emberek is csak az otthonuk fontosabb helyiségeibe építtették be ezt a fajta fűtési rendszert.

Azokon a helyeken, ahol voltak fürdők és termálforrások a padlófűtés erre alapult, ahol viszont nem voltak ilyen források a víz melegítését mesterséges úton kellett megoldani. Ehhez egy három részből álló rendszert használtak. Az első része ennek a rendszernek maga a fűtőkamra volt, ami nem más, mint egy kemence. Ezt természetesen nem a házon belül helyezték el, mivel csak kezdetleges füstnyílásokat használtak a mai kémény még nem volt ismert. A második rész egy dupla padló burkolat volt. Az alsó padlóra 30-40 cm magas téglákat állítottak, egymástól 15-20 centire. Ezek tartották a felettük lévő felső padló réteget. A két padló között kialakult légrésben pedig így áramolni tudott a meleg levegő. Ez az áramlás melegítette fel a felső padlót.

A harmadik fő rész pedig a falba épített kis szellőzőnyílások voltak, amiken keresztül be tudott áramolni a levegő és mozgásban tartotta a két padló között lévő meleg levegőt. Ennek köszönhetően mindenhol fel tudott melegedni a padló.

Azonban itt nem volt megoldott a pontos hőszabályozás, így a padló hajlamos volt a túlmelegedésre.

A következő újítás az 1900-as évek Angliájában érkezett el, amikor szabadalmaztattak egy bizonyos panelfűtést, amely lehetővé tette a sugárzó felület alapján történő mennyezetfűtést. A múlt század harmincas éveiben jelent meg egy sugárzó mennyezetfűtés, a krittal-fűtés. A vastagfalú acélcsöveket bebetonozták a födémbe, így kaptak sugárzó fűtést. Ez azonban széles körben nem terjedt el.

A padlófűtés új korszaka

Az infrafűtőfólia alapú padlófűtés hozta el a padlófűtés új korszakát, ami egyre népszerűbb többek között Magyarországon és Európában is költséghatékonysága, könnyű kivitelezhetősége és fűtési potenciálja miatt. A megfelelő meleg otthont biztosító Jobbfólia padlófűtés nem vizet keringtet, nincs cső vagy csővezeték, hanem egyből a beérkező elektromos áram segítségével kezdi el a fűtést, ezért sokkal gyorsabban melegíthetjük fel otthonunkat, nagyobb komfortérzet mellett. A modern irányítórendszereknek köszönhetően akár a kocsinkból vagy hazafelé tartva is felkapcsolhatjuk a Jobbfólia infrafűtőfólia rendszerét, így már biztosan meleg otthonba vagy nyaralóba érkezhetünk meg. Az innovatív elektromos fűtési módszer egyre népszerűbb, hiszen nyaralókba, házakba, lakásokba vagy akár konténerházakba is gyorsan, komolyabb szerkezeti beavatkozás nélkül telepíthető.

Kérdése van? Keresse kollégáinkat!

 

Pin It on Pinterest