Infrafűtés Blog

Padlófűtés rétegrend? Az optimális működés alapjai

2021 febr. 10. | Infrafűtés

Még mindig egy kis bizalmatlanság veszi körül a padlófűtést, pedig nem kellene ennek így lennie: ez a fűtési megoldás ugyanis biztonságos, gazdaságos – és még egy nagy előnnyel rendelkezik: ellentétben radiátoros fűtéssel, ennél nem cirkulál a por, tehát a porallergia bosszantó következményei is elkerülhetők. Bejegyzésünkben bemutatjuk a padlófűtést, a padlófűtés tradicionális felépítését, az infrafűtőfólia előnyeit, illetve a legfontosabb tudnivalókat a padlófűtés rétegrend kapcsán.

Miért épp padlófűtés?

Már az óbudai Aquincumban is előkerült padlófűtési rendszer, bizonyítván, hogy az emberiség már régóta kedveli a technológiát.

A padlófűtés az úgynevezett sugárzó vagy felületfűtési rendszerekhez tartozik, hasonlóan például a fal- és a mennyezetfűtésekhez. Ennél a technológiánál a fűtés közvetítő közeg nélkül valósul meg, a szilárd testek felületének adódik át a hőenergia. A padlófűtés esetében ez tradicionálisan azt jelentette, hogy az aljzatbetonban elhelyezett csővezetékekben meleg vizet keringtettünk, mely átmelegítette a felületet, és így melegítette a helyiséget. Mivel a padlófűtéshez jellemzően alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, ezért energiatakarékosabb a radiátorosnál, és az emberi szervezet számára is komfortosabb érzést nyújt. A jobb energiafelhasználást úgy éri el, hogy egyenletesebben osztja el a hőt.

Ugyan hosszabb fűtési időt kívánt ez a fűtési mód, mint a hagyományos fűtési rendszerek, de a jól kialakított padlófűtés minden szempontból kedvezőbb megoldás volt a régi, megszokott módszereknél. A beszerelés után érezni lehetett a különbséget!

A padlófűtés hagyományos módja

Szakemberek tanácsa szerint az új építésű lakások, házak esetében mindenképp érdemes megfontolni a padlófűtés beépítését, ha arra alkalmas a padlózat vagy az ingatlan. Ha például felbontható a padló, akkor ritkább esetben felújításnál is szóba jöhet ennek választása. Kisméretű lakásnál vagy régebbi hőtermelő egység meglétekor – például nem kondenzációs kazánnál – a tradicionális vízkeringésre épülő padlófűtést nem ajánlják.

A gépésszel megterveztetett padlófűtés elkészülhetett meleg- vagy hidegburkolatokkal, másnéven száraz-, vagy nedves technológiás rendszerekkel. Az előbbiek kiépítése nem igényelt szilárdulási időt, ezért jelentősen gyorsabb volt. Előnyüknek mondható még, hogy a technológia parkettához, laminált padlóhoz, hajópadlóhoz is alkalmazható volt.

A melegvizes padlófűtésnél a fűtővezeték csőből vagy más üreges testek rendszeréből áll, amelyen meleg vizet áramoltatnak keresztül (a vizet adott esetben adalékokkal keverik, pl. fagyállósító szerekkel). A padló fűtését vörösréz vagy műanyag csövekkel oldják meg. A forgalmazott termékek között az egyszerű műanyagcsövek mellett különleges kialakítású csövek is szerepelnek. Lehet, hogy másik megoldásként az elektromos üzemű padlófűtés a járhatóbb út: itt az elektromosan szigetelt fűtővezeték elektromos ellenállásokból áll, amelyet árammal melegítenek fel. Létezik még az alacsony hőmérsékletű melegvízzel üzemelő padlófűtés, ahol a fektetés és az alkalmazott anyagok miatt a fűtővezetékek felületi hőmérséklete maximum 55 °C hőmérsékleten üzemeltethető.

Fontos fogalom még az esztrich, vagyis aljzat. Ez a padlószerkezetnek azon része, amely a nedvesen fektetett padlófűtéseknél a fűtővezeték aljzataként szolgál. Az aljzattal (feltöltéssel) szemben támasztott követelmények egyike, hogy annak felülete megfelelő szilárdságú, sima és száraz legyen. A hőszigetelő rétegek teljes felületének egyenletes vastagságban kell felfeküdniük.

Ahogy láttuk, a padlófűtés réteges összeállítással nyeri el végső formáját.

Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a padlófűtésnek létezik egy ezeknél modernebb módja is, ami a korábbi rendszer hibáit mind orvosolja.

A Jobbfólia padlófűtés rétegrend alapjai, avagy fűtés a jövőből

Az infrafűtőfólia alapú fűtés egyre népszerűbb többek között költséghatékonysága, könnyű kivitelezhetősége és fűtési hatékonysága miatt. Mivel a rendszer nem vizet keringtet, hanem egyből a beérkező elektromos áram segítségével kezdi el a fűtést, ezért sokkal gyorsabban melegíthetjük fel otthonunkat. A modern irányítórendszereknek köszönhetően akár a kocsinkból is felkapcsolhatjuk a Jobbfólia rendszerét, így már biztosan meleg otthonba vagy nyaralóba érkezhetünk meg. Az innovatív fűtési módszer egyre népszerűbb, hiszen nyaralókba, házakba, lakásokba vagy akár konténerházakba is gyorsan, komolyabb szerkezeti beavatkozás nélkül telepíthető.

Miért beszélünk rétegrendről a Jobbfólia infrafűtés kapcsán?

A Jobbfólia a tökéletesen infrafűtéshez egy mindössze 0,338 mm vékony, okos, azaz önszabályzó fóliájával járul hozzá, amely akár egy nap alatt telepíthető, különösebb gépészeti kialakítás vagy átalakítás nélkül.

Bármilyen, a belsőépítészetben alkalmazandó burkolati elem alá telepíthető, azonban a megfelelő rétegrendre oda kell figyelni. A fólia elsősorban az előtte lévő szilárd burkolatot melegíti fel, így a talpunk alatti felület is kellemesen meleg lesz. Ezt követően pedig már ez a burkolati elem sugározza szét szépen egyenletesen a hőt a helyiségekben, feltöltve minden testet és tárgyat. Ez okozza az optimális fűtési érzetet, és a szálló por hiánya miatt egészségesebbnek is mondható.

Mivel a rendszer a hőátadásra épül, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő védelemmel, védőrétegekkel telepítsük. Ezzel egyrészről védjük a fóliát a sérülésektől és a vizesedéstől is, ugyanakkor biztosítjuk a biztonságos működést is. Mivel különböző burkolatok különböző hőtani tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért mindenképpen fontos, hogy a rétegrend is az egyedi kívánalmak szerint kerüljön kialakításra.

A különböző padlófajták, úgymint a laminált parketta, a szőnyegpadló vagy a hidegburkolat tehát más és más rétegzést kívánnak meg.

Látogasson el honlapunkra, ahol megtekintheti egyedi rétegrendjeinket!

Kérdése van? Keresse kollégáinkat és igényelje ingyenes fűtéstervét!

 

Pin It on Pinterest