Infrafűtés Blog

Passzív házak és az infrafűtés

2022 jún. 20. | Infrafűtés

Ha már a környezettudatosságot előtérbe helyeztük és letettük a voksunkat amellett, hogy támogatjuk az infrafűtés – legfőképp az infrafólia elterjedését, akkor nézzük meg, mit tehetünk még azért, hogy a környezettudatosságot tökélyre fejlesszük és energiahatékonyak és gazdaságosak is legyünk egyidőben.

VOLT A RÉGI, LEGYEN AZ ÚJ

Az 1950-es években épült polgári lakások, a szocializmus kultúrájában létrejött betontömbök és a hétköznapokban épült tégla házak mind befogadóképesek az infrafűtésre. Ellenben ezeknek az épületeknek a hőszigetelése nem biztosítja a hatékony energiahasználatot, így ezeket az épületeket fel kell tuningoljuk, ha energiát és pénzt akarunk megspórolni. Viszont erre nem adódik sok lehetőség.

Aki úgy dönt, hogy családi házba költözik, mindenképp gondolkodjon el az aktív, illetve a passzív ház megépítésén. Ugyanis ezeket a szerkezettípusokat arra tervezik, hogy energiatakarékosak legyenek. Minden apró részük és porcikájuk azt a célt szolgálja, hogy a környezet energiáinak felhasználásával, minimális központi szolgáltatás igénybevételével (gáz, áram, stb…) önfenntartóak, hatékonyak és költségkímélőek legyenek.

Energiatakarékos passzív ház
Ha még az épületek falai átlagos vastagságúak is, a rajta lévő hőszigetelés min. a duplája, ha nem triplája egy átlagos lakóházénak. Az épület egy szigorú kritériumrendszer alapján megtervezett energiatakarékos épület. Az áramot a napelemek által megtermelt energia szolgáltatja. No de miért beszélünk infrafűtés helyett házakról?

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A passzív, illetve az aktív házak arra terveztettek, hogy segítségükkel környezettudatosan éljünk. Az ilyen épületekbe infrafűtést telepíteni egy álom, hiszen együtt megvalósítják a közös célt. Az infrafűtés működéséhez szükséges energiát a passzív házon lévő napelemek termelik meg, és az a fajta meleg, amit ezáltal a fűtőfóliák termelnek, az épületben marad, hisz nincs sok lehetősége az épületen kívülre jutni. Ezek a házak úgy vannak megtervezve, hogy ha kint hideg időjárás esetén 0 fok van és nem süt a nap, akkor is a belső hőmérséklet legalább 20 – 23 fok környékén mozogjon.

Mivel az infrafűtés egy igen környezettudatos rendszer, tökéletesen működik együtt a passzív ház szerkezeti megoldásaival.

Infrafűtés passzív ház

KELL EZ NEKEM?

Egy átlagos családi ház megépítéséhez képest egy passzív ház megépítésének költsége nagyjából 1,5-ször annyi, mégis megéri elgondolkodni azon, hogy egy ilyen szerkezetben éljük életünket. Ugyanis amennyivel többe kerül a megépítése, annál többet hoz nekünk vissza a napelem használattal, a hőszigeteléssel és a különböző környezettudatos megoldásaival. Ezért, ha most kezd bele egy építkezésbe, és még nincsen terv a leendő házhoz, érdemes egy passzív ház építésén elgondolkodni, melybe később az infrafűtésünket telepítjük.

Felkeltettük érdeklődését? Napeleinket és az infrafólia termékeket megtalálja a márkaboltunkban.

Keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.
+36 70 276 7343
info@jobbfolia.hu

 

Pin It on Pinterest