Infrafűtés Blog

Spórolási tippek

2022 dec. 5. | Infrafűtés, Telepítés

A fűtési szezon egyértelműen kezdetét vette kinél két hete kinél még csak most a napokban. És hogy hogyan tudunk, spórolni a fűtéssel abba szeretnék egy kicsit segítséget adni.

Milyen alternatív megoldásokból induljunk ki egyáltalán?

Rengeteg fűtési rendszerről tudunk és a lehetőségek tárháza az nagyjából határtalan. Nagyon fontos tudni, magán háztartásokon belül a gáz ára rettentően magas lett. Az elektromos fűtéssel való lehetőségek egyre inkább előtérbe kerülnek, főleg, hogy napenergiával is táplálhatóak. Hogyha családi házról beszélünk az elektromos fűtések korszerűbbek, mint a gázfűtésesek. Nem véletlen, hogy a kormány is most abba az irányba próbál terelni, hogy a gáz háttérbe kerüljön, nem úgy, mint az elektromos fűtés. Ezért az elektromos fűtést javasolnám, de akinek nincs rá lehetősége, mert mondjuk egy meglévő fűtési rendszere van, de szeretne spórolni itt jön képbe a hő tükörfóliák használata amik felkerülhetnek a radiátor mögé.

Ezek a tükörfóliák 3, 5 mm-esek. A radiátor mögé ajánlatos adott esetben berakni, csak tudni kell róla, hogy mivel ez egy minimális réteg arra való, hogy megakadályozza, hogy rögtön a meleg levegő a falon keresztül kiszökjön, hanem a hőt befele fogja tolni. Azt tudni kell, hogy mivel egy 3, 5 mm-ről beszélünk, ami nem túlságosan vastag, máshol el fog szökni a hő, ha nincsen leszigetelve az ingatlan.

Bárki képes magának szakember nélkül is feltenni. Ezek fél méteres magasságú és kb. 20 méteres tekercsekben kaphatóak, szóval ezt ott vágja, le az ember akarja. Beapplikálja a radiátor mögé. Otthon saját maga bárki meg tudja csinálni, a radiátort nem szükséges leszerelni miatta. Ezt igazából egy alukasírozott fóliának nevezik. Légbuborékos mert a legjobb szigetelőanyag az a levegő. Ezért vannak a téglába is, az ablakokban is légrések. De tegyük hozzá, hogy ha egy ingatlant szigetelünk 10-15 cm szigetelés raknak rá. A 3 és 5 mm az nem olyan mérvadó, de mindenképpen segítség tud lenni.

Nem a szigetelés, hanem a visszatükrözése a lényege. De mitől tud visszatükrözni? Van rajta kasírozott, alukasírozott réteg. Ez az, ami tükrözni tudja. Ha adott esetben infrafűtést telepítenek bárhová egy ilyen kasírozott fólia kerül, alá ás fölé, hogy maga a sugárzást az infrasugárzásnak az irányát mutassa meg, mert nem is elsősorban hőszigetelőnek használják, hanem annak hogy legyen egy olyan réteg, ami az infrasugaraknak „azt mondja” hogy ne ebbe az irányba, hanem a másik irányba kezdjen terjedni.

Most, hogy folyamatos téma a spórolás rendszeres kérdés, hogy mivel teszünk jobbat?

Ha ki-be kapcsoljuk a fűtést, vagy ha folyamatosan egy hőmérsékleten tartjuk a lakást vagy a házat? Ezt is több részre kell szedni. Ha például egy elektromos fűtésről beszélünk, amikor bekapcsoljuk, akkor maximális teljesítményen elkezd menni, mint az őrült, ami nagyon nagy energiát vesz föl. Ha egy infrafűtésről az is ezt csinálja azzal a különbséggel, hogy mondjuk, 30 másodperc után csökkenti a teljesítményét. Gázfűtésnél igazából ugyan az a helyzet. Ha nagyon lehűtjük a helyiséget, akkor nagyon pörögni fog az óra. Mérések alapján azt tapasztaltam, hogy ha nem az van, hogy hetekre elmegyünk otthonról, hanem napközben hagyjuk, magára az ingatlant akkor ne hagyjuk 20-22 fokon, hanem adott esetben 16-18 fokon tartsuk a hőmérsékletet, mert a temperálás nem terheli meg annyira az ingatlant gáz és elektromos óráját.

Kérje segítségünket telefonon (+36 70 276 7343) vagy töltse ki a díjmentes fűtéstervezőt!

 

Pin It on Pinterest