Infrafűtés Blog

Infrafűtés villanyszámla szempontjából

2021 febr. 22. | Energiahatékonyság, Infrafűtés

Egy korábbi bejegyzésünkben már elmondtuk, hogy miért számít az elektromos fűtés egyik változata, az infrafűtés a jövő egyik fontos fűtési megoldásának. Akkor az okok között a következőket soroltuk fel: gyors és olcsó beszerelés jellemzi, biológiailag optimális meleget termel, rövid felfűtési idővel rendelkezik, rugalmas kialakítást tesz lehetővé. Azonban nem szabad elfeledkeznünk arról a nagyon fontos előnyéről sem, ami különösen vonzóvá teszi: a villanyszámla tekintetében is ez az egyik legjobb választás.

Az infrafűtés

Miért állítjuk, hogy az egyik legjobb elektromos fűtési forma az infrafűtés? A hagyományos (konvekciós) fűtéssel a levegőt melegítjük fel, majd ez a levegő cirkulál a helyiségben, felfűtve a környezetet, például a falakat. A sugárzó fűtések közé tartozó infrafűtés ezzel szemben úgy működik, hogy a sugárzó fűtőtest nem a levegőt, hanem a tárgyakat melegíti fel, hiszen az infrasugarakat az infrapanel speciális felülete bocsátja ki. Ezen sugarak nagy része az 5 mikrométer hullámhossz feletti tartományban található, így igen nagy hatásfokkal képes a tárgy- vagy testfelszín közvetlen felmelegítésére a hagyományos fűtőtestek esetében hőközvetítőként szolgáló levegő fűtése helyett. Az infrafűtés egyik nagy előnye, hogy kevés elektroszmogot bocsát ki, ezzel szemben azonban a legjobb hőérzetet tudja kialakítani. Energiatakarékosan üzemeltethető, hiszen az általa felhasznált áramot szinte 100 %-ban hasznosítja, így üzemeltetése energiaveszteség nélkül biztosítható. A körülötte lévő tárgyakat is felmelegíti, viszont nem tűzveszélyes.
Másik nagy előnye, hogy termosztáttal szabályozható, és mivel a környezetében lévő tárgyakat is melegíti, így a lakás is lassabban hűl le. Kialakítása is egyszerűnek mondható: bármilyen burkolat alá helyezhető infrafólia, falban, mennyezeten, de padlófűtésként is alkalmazható, vagy akár különálló infrapanelek segítségével is megoldható ugyanez.

Infrafűtés villanyszámla tekintetében

Jó hír, hogy infrafűtés alkalmazásával akár 18-24%-os költségmegtakarítás érhető el, mivel az infrasugarak által felmelegített emberi test (és egyéb környezeti tárgyak) felszínén 20-22°C-os hőérzet tapasztalható, miközben a helyiség levegőjét elegendő 18-19°C-ra melegíteni. Így a felhasznált energia jelentős része hatékony és jól fókuszált fűtést eredményez.
Vannak nagy belső légterű helyiségek – mint például csarnok, tornaterem, raktár vagy akár templom –, ahol azaz infrapanelek alkalmazásával célzottan lehet fűteni a helyiségben tartózkodókat, így egyes esetekben akár 50%-os megtakarítás is elérhető a hagyományos, „levegőt fűtő” megoldásokkal szemben. Az ilyen jellegű felhasználást „zónafűtésnek” nevezik.
Egy helyiség függőleges hőeloszlását tekintve további előnye az infrapanellel előállított hősugarak használatának, hogy a padló és a mennyezet között mindössze 1-2°C a hőmérséklet-különbség, miközben hagyományos fűtési rendszerek alkalmazása mellett már 30-50 cm-enként tapasztalható 1°C eltérés. Az infrasugarak tárgy- és testfelszín melegítő hatása miatt a helyiségek falai egyenletesebb hőeloszlás mellett magasabb hőmérsékletűek, így a falfelszíni páralecsapódás mértéke is alacsonyabb; a helyiségben lévő levegő páratartalma megmarad, nem csökken számottevően.

Ez a hatékonyság jelenti az infrafűtés gazdaságosságának alapját, olyan megoldást, amely pénztárca-kímélőnek bizonyulhat.

Mitől energiatakarékos?

Induljunk ki onnan, hogy az infravörös fűtés máshogy fűt, mint minden más, eddig ismert fűtés. A hagyományos (ún. konvekciós) fűtések a levegőt melegítik, arra bízzák a hő közvetítését, míg ezzel szemben az infravörös fűtés közvetlenül tudja átadni a hőt a helyiségben tartózkodóknak, a tárgyaknak és a határoló szerkezeteknek.
A levegő melegítésének az a hátránya, hogy a meleg levegő a fizika törvényeinek megfelelően mindig felfele száll, tehát először a mennyezet közelében lesz meleg, majd ahogy a fűtés folyamatos energiaközlése hatására egyre több és több a meleg levegő, úgy töltődik meg vele a helyiség felülről lefelé haladva. Ezért mire mi magunk is érezhetjük a bennünket körülvevő levegő melegét, addigra sok-sok energia ment el arra, hogy meleg legyen ott, ahol jellemzően nem is mozgunk. Ez a hőmérséklet-különbség ráadásul fenn is marad végig a helyiség fűtése során. Ez azt jelenti, hogy a helyiség levegőjének nagy részét – nem kevés energia árán – melegebbre kell fűteni ahhoz, hogy a “hasznos” légtérben a kívánt hőmérsékletet élvezhessük.

Az infravörös fűtés viszont kiküszöböli az egyenlőtlen hőeloszlásból adódó energiaveszteséget. Úgy melegít kicsiben, mint ahogyan a Nap melegíti a Földünket. Az infrafűtő panel által kibocsájtott infravörös sugárzás közvetlenül melegíti a környezetében lévő tárgyakat és embereket. Hatását ezért a bekapcsolást követően már perceken belül érezhetjük. A felmelegedett mennyezet, padló és falak pedig aztán a térben egyenletesen elosztva adják le a megszerzett hőt, így sokkal kellemesebb hőérzetet biztosítanak a helyiségben. Az infrafűtés fogyasztása tehát optimálisnak mondható.

Ugyanígy rengeteg energiát takaríthatunk meg infrafűtéssel a napi szellőztetéskor: a konvekciós elven működő fűtések esetében az ablakok kinyitásával a felmelegített közeg nagy része elillan, míg az infrafűtéssel fűtött helyiségben az elsődlegesen melegített tárgyak csak minimálisan veszítenek meglévő hőmérsékletükből, ezért a kicserélődött levegő újramelegítése a konvekciós rendszerekhez képest 40%-kal kevesebb energia befektetését igényli.

A gazdaságos, infra alapú fűtés – hogyan és miért?

A modern infrafűtési rendszerekkel nem lesz drágább a fűtés, mint bármilyen hagyományos fűtési megoldásnál. Az infrafűtés (infrapanel fűtés) üzemeltetési költségei nem magasabbak, mint például a gáz alapú fűtés esetében, és ez leginkább a gyors felfűtési időnek köszönhető.
Mivel a kibocsátott infrasugaraknak kevesebb, mint 20%-a melegíti a levegőt, és több mint 80%-a melegíti az emberi testet (és a szobában található tárgyakat), így a fellépő hőveszteség elenyésző mértékű.

Az infrafűtés használatával alacsonyabb szobai hőmérsékleten is komfortosan érzi magát az ember, nem kell az egész légteret a megszokott hőfokra befűteni, így még többet takaríthat meg a fűtésszámláján. Az infrafűtés választásánál már a kezdetektől egy egész sor járulékos költséget spórolhatunk meg: nem igényli semmilyen háttérinfrastruktúra kiépítését (víz/gázcsövezés, kazán, kémény, kondenzvíz-elvezető, stb.), üzembehelyezése nincs szakági tervekhez és engedélyezéshez kötve. Később, a használat hosszú évei során sincs karbantartási, ellenőrzési igénye, mozgó- és elektronikus alkatrészek híján nem hibásodik meg. Elmondhatjuk tehát, hogy az infrafűtés villanyszámla és hosszabb távú költségek szempontjából is kitűnő választást jelent.

Kérdése van? Keresse szakértőinket!

 

Új iroda megnyitó!

MEGHÍVÓ
Jöjjön el új irodánk megnyitójára, és élvezze 5%-os extra kedvezményünket!
Részletek

Pin It on Pinterest