Infrafűtés Blog

Infrafűtés villanyszámla szempontjából

2021 febr. 22. | Infrafűtés

Egy korábbi bejegyzésünkben már elmondtuk, hogy miért számít az elektromos fűtés egyik változata, az infrafűtés a jövő egyik fontos fűtési megoldásának. Akkor az okok között a következőket soroltuk fel: gyors és olcsó beszerelés jellemzi, biológiailag optimális meleget termel, rövid felfűtési idővel rendelkezik, rugalmas kialakítást tesz lehetővé. Azonban nem szabad elfeledkeznünk arról a nagyon fontos előnyéről sem, ami különösen vonzóvá teszi: a villanyszámla tekintetében is ez az egyik legjobb választás.

Az infrafűtés

Miért állítjuk, hogy az egyik legjobb elektromos fűtési forma az infrafűtés? A hagyományos (konvekciós) fűtéssel a levegőt melegítjük fel, majd ez a levegő cirkulál a helyiségben, felfűtve a környezetet, például a falakat. A sugárzó fűtések közé tartozó infrafűtés ezzel szemben úgy működik, hogy a sugárzó fűtőtest nem a levegőt, hanem a tárgyakat melegíti fel, hiszen az infrasugarakat az infrapanel speciális felülete bocsátja ki. Ezen sugarak nagy része az 5 mikrométer hullámhossz feletti tartományban található, így igen nagy hatásfokkal képes a tárgy- vagy testfelszín közvetlen felmelegítésére a hagyományos fűtőtestek esetében hőközvetítőként szolgáló levegő fűtése helyett. Az infrafűtés egyik nagy előnye, hogy kevés elektroszmogot bocsát ki, ezzel szemben azonban a legjobb hőérzetet tudja kialakítani. Energiatakarékosan üzemeltethető, hiszen az általa felhasznált áramot szinte 100 %-ban hasznosítja, így üzemeltetése energiaveszteség nélkül biztosítható. A körülötte lévő tárgyakat is felmelegíti, viszont nem tűzveszélyes.
Másik nagy előnye, hogy termosztáttal szabályozható, és mivel a környezetében lévő tárgyakat is melegíti, így a lakás is lassabban hűl le. Kialakítása is egyszerűnek mondható: bármilyen burkolat alá helyezhető infrafólia, falban, mennyezeten, de padlófűtésként is alkalmazható, vagy akár különálló infrapanelek segítségével is megoldható ugyanez.

Infrafűtés villanyszámla tekintetében

Jó hír, hogy infrafűtés alkalmazásával akár 18-24%-os költségmegtakarítás érhető el, mivel az infrasugarak által felmelegített emberi test (és egyéb környezeti tárgyak) felszínén 20-22°C-os hőérzet tapasztalható, miközben a helyiség levegőjét elegendő 18-19°C-ra melegíteni. Így a felhasznált energia jelentős része hatékony és jól fókuszált fűtést eredményez.
Vannak nagy belső légterű helyiségek – mint például csarnok, tornaterem, raktár vagy akár templom –, ahol azaz infrapanelek alkalmazásával célzottan lehet fűteni a helyiségben tartózkodókat, így egyes esetekben akár 50%-os megtakarítás is elérhető a hagyományos, „levegőt fűtő” megoldásokkal szemben. Az ilyen jellegű felhasználást „zónafűtésnek” nevezik.
Egy helyiség függőleges hőeloszlását tekintve további előnye az infrapanellel előállított hősugarak használatának, hogy a padló és a mennyezet között mindössze 1-2°C a hőmérséklet-különbség, miközben hagyományos fűtési rendszerek alkalmazása mellett már 30-50 cm-enként tapasztalható 1°C eltérés. Az infrasugarak tárgy- és testfelszín melegítő hatása miatt a helyiségek falai egyenletesebb hőeloszlás mellett magasabb hőmérsékletűek, így a falfelszíni páralecsapódás mértéke is alacsonyabb; a helyiségben lévő levegő páratartalma megmarad, nem csökken számottevően.

Ez a hatékonyság jelenti az infrafűtés gazdaságosságának alapját, olyan megoldást, amely pénztárca-kímélőnek bizonyulhat.

Mitől energiatakarékos?

Induljunk ki onnan, hogy az infravörös fűtés máshogy fűt, mint minden más, eddig ismert fűtés. A hagyományos (ún. konvekciós) fűtések a levegőt melegítik, arra bízzák a hő közvetítését, míg ezzel szemben az infravörös fűtés közvetlenül tudja átadni a hőt a helyiségben tartózkodóknak, a tárgyaknak és a határoló szerkezeteknek.
A levegő melegítésének az a hátránya, hogy a meleg levegő a fizika törvényeinek megfelelően mindig felfele száll, tehát először a mennyezet közelében lesz meleg, majd ahogy a fűtés folyamatos energiaközlése hatására egyre több és több a meleg levegő, úgy töltődik meg vele a helyiség felülről lefelé haladva. Ezért mire mi magunk is érezhetjük a bennünket körülvevő levegő melegét, addigra sok-sok energia ment el arra, hogy meleg legyen ott, ahol jellemzően nem is mozgunk. Ez a hőmérséklet-különbség ráadásul fenn is marad végig a helyiség fűtése során. Ez azt jelenti, hogy a helyiség levegőjének nagy részét – nem kevés energia árán – melegebbre kell fűteni ahhoz, hogy a “hasznos” légtérben a kívánt hőmérsékletet élvezhessük.

Az infravörös fűtés viszont kiküszöböli az egyenlőtlen hőeloszlásból adódó energiaveszteséget. Úgy melegít kicsiben, mint ahogyan a Nap melegíti a Földünket. Az infrafűtő panel által kibocsájtott infravörös sugárzás közvetlenül melegíti a környezetében lévő tárgyakat és embereket. Hatását ezért a bekapcsolást követően már perceken belül érezhetjük. A felmelegedett mennyezet, padló és falak pedig aztán a térben egyenletesen elosztva adják le a megszerzett hőt, így sokkal kellemesebb hőérzetet biztosítanak a helyiségben. Az infrafűtés fogyasztása tehát optimálisnak mondható.

Ugyanígy rengeteg energiát takaríthatunk meg infrafűtéssel a napi szellőztetéskor: a konvekciós elven működő fűtések esetében az ablakok kinyitásával a felmelegített közeg nagy része elillan, míg az infrafűtéssel fűtött helyiségben az elsődlegesen melegített tárgyak csak minimálisan veszítenek meglévő hőmérsékletükből, ezért a kicserélődött levegő újramelegítése a konvekciós rendszerekhez képest 40%-kal kevesebb energia befektetését igényli.

A gazdaságos, infra alapú fűtés – hogyan és miért?

A modern infrafűtési rendszerekkel nem lesz drágább a fűtés, mint bármilyen hagyományos fűtési megoldásnál. Az infrafűtés (infrapanel fűtés) üzemeltetési költségei nem magasabbak, mint például a gáz alapú fűtés esetében, és ez leginkább a gyors felfűtési időnek köszönhető.
Mivel a kibocsátott infrasugaraknak kevesebb, mint 20%-a melegíti a levegőt, és több mint 80%-a melegíti az emberi testet (és a szobában található tárgyakat), így a fellépő hőveszteség elenyésző mértékű.

Az infrafűtés használatával alacsonyabb szobai hőmérsékleten is komfortosan érzi magát az ember, nem kell az egész légteret a megszokott hőfokra befűteni, így még többet takaríthat meg a fűtésszámláján. Az infrafűtés választásánál már a kezdetektől egy egész sor járulékos költséget spórolhatunk meg: nem igényli semmilyen háttérinfrastruktúra kiépítését (víz/gázcsövezés, kazán, kémény, kondenzvíz-elvezető, stb.), üzembehelyezése nincs szakági tervekhez és engedélyezéshez kötve. Később, a használat hosszú évei során sincs karbantartási, ellenőrzési igénye, mozgó- és elektronikus alkatrészek híján nem hibásodik meg. Elmondhatjuk tehát, hogy az infrafűtés villanyszámla és hosszabb távú költségek szempontjából is kitűnő választást jelent.

Kérdése van? Keresse szakértőinket!

 

Pin It on Pinterest