Infrafűtés Blog

Padlófűtés utólag? Megéri!

2021 ápr. 15. | Infrafűtés

Az évről évre növekvő körben és mértékben elérhető otthonfelújítási támogatások egyre több ember fejében ültetik el a korszerűsítés gondolatát. A meghitt családi fészek megteremtése az otthon melegével kezdődik, márpedig ezt nem is olyan egyszerű megteremteni, főleg akkor, ha a hatékonyság is sokat nyom a latba. A padlófűtés egy korszerű technológia, ami nemcsak az építkezők sajátja, ma már a felújítóknak sem kell kizárni a lehetőségek közül. Nézzük, mit kell tudni annak, aki a padlófűtést utólag szeretné kialakítani!

Az otthonfelújítás szépsége abban rejlik, hogy egy épületet, ami a miénk, amihez érzelmi szálak fűznek új köntösbe öltöztetünk, ezzel is hidat teremtve múlt és jövő között. Nincs azonban az megírva, hogy ez a híd csak régi és elavult lehet! A modern építészeti megoldások széles tárházából válogathatnak ma már a felújítók a fűtés esetében, így akár a megszokott cirkó rendszer is kiváltható alternatív megoldás segítségével, például utólagos padlófűtéssel.

Utólagos padlófűtés előnyei

Sokan nem is gondolják, hogy a padlófűtés utólag is kialakítható. Ha fűtés, akkor a legtöbben a gázfűtés különféle módozataira asszociálnak, jóllehet, sok esetben az elektromos kivitel sokkal előnyösebb.

Az infrafűtőfólia alapú rendszer számos előnnyel bír, vegyük sorra ezeket.

A padlófűtés utólag is jó választás lehet olyan esetekben, amikor gyorsan kivitelezhető és költségkímélő megoldásra van szükség. A rendszer kiépítése megoldható az aljzat felbontása nélkül, mindössze a meglévő hideg/meleg burkolatot kell eltávolítani és a megfelelő rétegrend szerint elhelyezni az alkotóelemeket. Mindez rövid idő alatt, nagyobb „rombolás” és kosz nélkül kivitelezhető, bármilyen helyiségben, akár garázsban vagy konténerházban is.

Az infrafűtőfólia alapú utólagos padlófűtés egyik hatalmas előnye, hogy kifejezetten vékony, mindössze 0,38 mm, az okos technológiának köszönhetően pedig akár távolról is vezérelhető, indítható és leállítható a rendszer. Ráadásul az egyenletes hőleadásnak köszönhetően a kellemes meleg mindenhova eljuthat.

Általánosságban, a padlófűtés mellett szóló erős érv, hogy sokkal esztétikusabb a radiátoroknál, mivel a padló alatt diszkréten megbújva végzi a rendszer a dolgát, nem vesz el a térből és nem rontja az összképet. Hasonlóan lényeges, hogy mivel nem a levegőt fűti, hanem a környezetében lévő tárgyakat, így a levegő keringése nem indul be, vagyis nem kell a szálló por veszélyeivel számolni.

Miket kell végiggondolni annak, aki utólagosan beépített fűtési rendszert szeretne?

Milyen a lakás hőszükséglete?

Az első és legfontosabb: felmérni a lakás adottságait, a szigetelést, a nyílászárók állapotát, a fűtendő helyiségek méretét, belmagasságát és azt is, hogy milyen egyéb tényezők járulnak hozzá ahhoz, hogy a meleg elillanjon otthonunkból. Ezek ugyanis mind befolyásolják majd, hogy milyen a hőérzet az adott térben.

Az infrafűtőfólia alapú padlófűtések esetében jó hír, hogy mivel nem a szobában lévő levegőt melegíti fel, így akár néhány fokkal alacsonyabbra állítva a termosztátot is elérhető ugyanaz a hőérzet, ami a hagyományos rendszerek esetén, csak magasabb hőmérsékleten.

Számold ki egyszerűen mekkora rendszerre van szükséged fűtéstervezőnkkel!

Mi alá kerül?

A kiépítés előtt érdemes átgondolni, hogy milyen jellegű burkolat alá kerül az infra rendszer, ez ugyanis meghatározza, hogy milyen rétegrendben kell az alkotóelemeket elhelyezni. Laminált padló esetén az alábbi sort kell követni: beton, szigetelés, 5 mm hőtükör, infrafűtőfólia, párazáró fólia, 4-5 cm beton/ 1-2 cm esztrich/ Rigidúr, iszappapír, végül pedig a laminált parketta.

Ha a felső réteg szőnyegpadló vagy hajópadló, akkor legalulra a beton, fölé a szigetelés, fölé az 5 mm-es hőtükör, majd az infrafűtőfólia, a párazáró fólia, a földelő fólia, a Rigidúr, a 4-5 cm-es betonréteg/1,5-2 cm-es esztrich, efölé pedig a szőnyegpadló vagy a hajópadló kerül.

Hidegburkolatok, vagyis csempék, járólapok elhelyezésekor a rétegrend alapját az előzőekhez hasonlóan a beton adja, amit a szigetelés, az 5 mm-es hőtükör, az infrafűtőfólia, a párazáró fólia, a földelő háló követ, majd ezekre kerül a 4-5 cm-es beton/1,5-2 cm-es esztrich/Rigidúr, a csemperagasztó, végül pedig maga a hidegburkolat.

Olvass többet az ideális padlófűtés rétegrendről korábbi blogbejegyzésünkben!

Padlóra vagy alá?

Az utólagos kiépítésű padlófűtés tervezésekor bizonyos esetekben számításba jöhet az az egyszerű megoldás is, hogy a meglévő burkolatra kerül az új padlófűtés, természetesen a fent bemutatott rétegrendet tartva. Ezzel megspórolható a burkolat eltávolítása, fontos azonban ügyelni arra, hogy a padlószint valamelyest emelkedni fog!

Az utólagos padlófűtés alkalmas családi házak, lakások és nyaralók fűtésére is. Az elektromos infrafűtőfóliás rendszerek alacsony telepítési költségek mellett ideális teljesítményt nyújtanak, így fel tudják venni a versenyt a hagyományos technológiákkal.

Kérdésed van? Keresd kollégáinkat!

 

Pin It on Pinterest